Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et klart brudd på folkeretten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på angrepet som drepte minst 37 barn i Qana. Siste: FN holder krisemøte i sikkerhetsrådet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 56 libanesere ble drept i flyangrepet på byen Qana i Sør-Libanon i dag. Ifølge de siste meldingene fra redningsmannskaper er minst 37 barn og 16 kvinner  blant ofrene.

- Det israelske angrepet på Qana i Sør-Libanon er et klart brudd på folkeretten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I en pressemelding fordømmer han angrepet på sivile og ber partene inngå en øyeblikkelig våpenhvile. Støre aksepterer ikke den israelske regjeringens uttalelser om at alle som nå befinner seg i byene i Sør-Libanon er legitime mål.

– Tusenvis av sivile er fortsatt i dette området og de har krav på beskyttelse. Israel påtar seg et stort ansvar ved denne type krigføring, sier Støre.

Han kommer samtidig med kritikk mot Hizbollah.

– Hizbollah har gjennom sin krigføring tatt hele den libanesiske befolkningen som gisler, noe som er helt uakseptabelt. Sivilbefolkningen i Libanon rammes stadig hardere og situasjonen i Sør-Libanon er uholdbar både sikkerhetsmessig og humanitært. Jeg stiller meg bak Egelands krav om 72-timers våpenhvile og opprettelse av sikre korridorer for å bringe nødhjelp til Sør-Libanon, sier den norske utenriksministeren.

FN vil i kveld holde et ekstraordinært møte i sikkerhetsrådet om dagens hendelser.

- Jeg fordømmer sterkt dagens drap på flere titalls sivile av Israelsk bombing av bolighus i qana, sier Geir Pedersen, FNs spesialutsending  i Libanon, til AP.

image: - Et klart brudd på folkeretten

Han ber om at det umiddelbart blir satt i gang etterforskning av blodbadet.

- Denne tragedien viser hvor mye det haster for alle parter å rette seg etter FNs gjentatte bønn om umiddelbar stans av krigshandlingene. Sivile har betalt den høyeste prisen for denne krigen.

Dagbladet.no kommer med mer.

FORFERDELIGE SCENER: I 15-tida i ettermiddag var 37 døde barn gravd ut av ruinene etter israels flyangrep på et boligområde i Qana. Foto: SCANPIX/REUTERS
FORFERDELIGE SCENER: I 15-tida i ettermiddag var 37 døde barn gravd ut av ruinene etter israels flyangrep på et boligområde i Qana. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer