Et klart kanskje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tre dager lange toppmøtet mellom Sør Koreas president Roo Moo-hyun og Nord Koreas Kim Jung Il er blitt beskrevet som en milepæl. Det skyldes kanskje mer at dette bare er det andre toppmøtet mellom de to landenes statsledere siden Koreakrigen ble avsluttet med en våpenhvile i 1953. For Roo Moo-hyun var det, av innenrikspolitiske årsaker, viktig at møtet ble en suksess. Derfor er det ikke underlig at han kanskje "snakket opp" resultatet av toppmøtet og ga uttrykk for stor optimisme i forhold til avtalen som ble inngått. Han var blant annet sikker på at Nord Korea vil droppe sine atomvåpenplaner og at sekslandsforhandlingene nå kan fortsette uten hindringer. Mon det. Hvis det er noe verden har lært av forhandlinger med Nord Korea er at ettergivenhet oftest blir avløst av tilbakeslag, overraskelser og utpressing for at landet skal kunne skaffe seg økonomisk pusterom og tilførsler av mat og livsnødvendigheter som korn og brenselsolje.

Det er et stort framskritt at Kim Jung Il har gått med på å bygge ned landets eneste atomreaktor og redegjøre for hele atomprogrammet, inkludert alt de måtte ha av plutonium innen 31. desember. Allerede insisterer Nord Korea på å få hjelp til å bygge en lett atomreaktor som de ble lovet i forhandlingene med Clintons administrasjon i 1994. Knapt noen vil bli overrasket om det etter hvert kommer nye og kostbare krav før Kim Jung Il blir fornøyd, om han blir det. Avtalen om industrikomplekset i Keasong ser Roo Moo-hyun som en mulighet til utvidet og varig kontakt mellom nord og sør, mens Kim Jung Il ser det som ser all handel og hjelp som en mulighet til å fôre landes slunkne statskasse.

Kim Jung Ils troverdighet illustreres også av avtalen om å legge flyrutene til Seoul over Mount Paektu nærmere Kinas grense i nord. Mount Paektu er et hellig fjell for nordkoreanerne. Kim Jung Il hevder hardnakket at han ble født i en tømmerkoie ved foten av fjellet. Sannheten er at han ble født i Sibir hvor hans far Kim Il Sung var i eksil i 1941.