JAGERFLYØVELSE:  Rundt 100 fly fra ni ulike land deltar i øvelsen Arctic Challenge Exercise. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.
JAGERFLYØVELSE: Rundt 100 fly fra ni ulike land deltar i øvelsen Arctic Challenge Exercise. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.Vis mer

- Et klart tegn på at spenningen stiger

En av Europas største jagerflyøvelser pågår i Norge, Sverige og Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 100 fly og 4000 personer fra ni ulike land er samlet til en av Europas største jagerflyøvelser, som finner sted i Norge, Sverige og Finland.

Sveits, Storbritannia, Frankrike Tyskland, USA og Nederland deltar også på øvelsen som startet i går og går fram til 5. juni.

Den multinasjonale øvelsen ble for første gang gjennomført i 2013, hvor fem nasjoner og om lag 2000 personer og 64 kampfly deltok.

- Formålet er å øve på planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med Nato, sier sier brigader Jan Ove Rygg, sjef for Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og øvelsessjef, i en pressemelding.

- Selv om Norge, Sverige og Finland er vertsnasjoner, deltar alle deltakernasjonene i planleggingen, noe som bidrar til å bygge vår nasjonale og alliertes evne til å lede luftoperasjoner, sier han videre.

Økende spenning Under øvelsen skal man trene luft-til-luft-kamp og luft-til-bakke-kamp.

Forsker Ståle Ulriksen i Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sier formålet med øvelsen er å ha et nærmere samarbeid mellom de nordiske landene, men at en større deltakelse i forsvarsøvelser den siste tida er et klart tegn på at spenningen stiger i forholdet til Russland.

- Det varsler at ting blir tatt mer på alvor. Normalt er øvelser det man skjærer ned på. Når en sender flere fly og skip til de ulike øvelsene, er det et klart tegn på at spenningen stiger, sier Ulriksen til Dagbladet.

Han tror ikke man med øvelsen ønsker å sende et direkte signal til Russland.

- Men all framvisning er å betrakte som signaler, også for å vise dem at man faktisk øver. Det er en del av en stats kroppsspråk, sier han.

- Planlagt lenge Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen, sier til Dagbladet at øvelsen ikke har noe med den økte spenningen mellom Nato og Russland å gjøre.

- Det er viktig å understreke at denne øvelsen ikke er en Nato-øvelse. Det blir mer og mer vanlig at de nordiske landene øver sammen, og det er klart at det er veldig viktig at såpass mange alliansepartnere ser nytten av å trene sammen med de nordiske nasjonene. Men øvelsen har vært planlagt i lang tid, og før den eventuelle spenningen tok til, sier Roen til Dagbladet.

I mars gjennomførte Forsvaret øvelsen Joint Viking 2015 i Vest-Finnmark, der 5000 soldater deltok, med hærstyrker, kampfly, krigsskip og skarpskyting med lette og tunge våpen.

Samtidig som den norske storøvelsen var i ferd med å bli avsluttet i Finnmark, startet Putin en stor og ikke varslet militærøvelse på Kolahalvøya. Flere eksperte mente at Putins storoffensiv kunne tolkes som et svar på den norske øvelsen.

Omstridt i Sverige I Sverige har landets deltakelse vært omdiskutert, da kritikerne mener Sverige nærmer seg et Nato-medlemskap. I april skrev 31 kulturarbeidere på DN Debatt att Nato-politikken «gjør Sverige til et gissel i det internasjonale spillet».

Det svenske forsvaret har uttalt at formålet med øvelsen er å øke den militære kapasitet og sende "sikkerhetspolitiske signaler" ved at øvelsen skjer i samarbeid med andre, ifølge Aftonbladet.

- De vil nok sende et sikkerhetspolitisk signal til Russland, men også til Nato: At du er du villig til å samarbeide, du øver, bytter ideer og konsept. Og også til Russland ved at vi har som mål å samarbeide, også med Nato-land om at det trengs. Men også å vise at dette kan vi, sier säkerhetspolitisk analytiker Johan Eellend ved Totalförsvarets Forskningsinstitut til Sveriges Radio.

Jacob Westberg, lektor i sikkerhetspolitikk og strategi ved Försvarshögskolan, sier Sverige har deltatt i slike øvelser siden 90-tallet, men at det under den kalde krigen ble holdt hemmelig.

Utenriksdepartementet i Russland har tidligere uttrykt «særlig bekymring» mot at Finland og Sverige ser ut til å ha beveget seg et skritt nærmere Nato. Westberg tror ikke denne kritkken vil avta.

- Man vil ved å spenne musklene ønske å få oss til å rekke oss tilbake, og det kommer sikkert noen uttalelser i forbindelse med Arctic Challenge Exercise. Men hva så? Om vi finner det for godt å samarbeide med andre Nato-land, så er det vårt anliggende. Hva skal Russland si om det? sier han til Aftonbladet.

TRENER PÅ SAMARBEID: Arctic Challenge Exercise ble for første gang ble gjennomført i 2013, og har som mål å bli gjennomført annethvert år. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.
TRENER PÅ SAMARBEID: Arctic Challenge Exercise ble for første gang ble gjennomført i 2013, og har som mål å bli gjennomført annethvert år. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret. Vis mer