- Et klassisk æresdrap

- Drapet på Anooshe Sediq Ghulam er et rent æresdrap. Drapet er gjennomtenkt, og drapsmannen er stolt av sin handling, sier Walid al-Kubaisi, araber og flyktning fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Walid al-Kubaisi er forfatter av flere bøker om islam og muslimsk kultur og regnes som en av de fremste islamekspertene i Norge.

Ektemannen til Anooshe er siktet for forsettlig drap. Men al-Kubaisi er ikke i tvil om at drapet på Anooshe (24) var godt planlagt og at motivet var ærekrenkelse.

- Anooshe var en muslimsk kvinne med barn. I Norge har hun utfordret den muslimske sharia-loven om lydighet til ektemannen ved å skille seg. Hun har protestert mot ektemannen, og hun søker tilhørighet hos nordmenn - hos de vantro - som har en annen æreskodeks. Ektemannen har nok derfor tenkt at hun kan ligge med menn utenfor ekteskap ettersom dette ikke er umoralsk i norsk kultur. Dette betyr igjen at hans sønner er barn av en hore, og det er nok til å provosere en konservativ muslimsk mann til å begå drap, forklarer al-Kubaisi.

Også professor i sosialantropologi, Unni Wikan, mener saken tyder på at Anooshe er offer for et æresdrap. - Uten å forhåndsdømme, synes det så langt å være et klassisk æresdrap. Æresdrap karakteriseres ved at mordet ikke skjer i affekt.

Søsteren til Fadime (som ble drept av faren i Sverige, red.anm.) forklarte under rettssaken mot faren at han var rolig og bestemt i ansiktet da han skjøt datteren, han var ikke sint. Videre er det vanlig at offeret har blitt truet over lengre tid, og at drapet skjer i full offentlighet etterfulgt av at mannen straks melder seg for politiet. Han viser dermed at han står ved sin handling, sier Wikan, som nå skriver bok om æresdrap.

- Etter drapet på Fadime er det en enorm etterspørsel etter hva æresbegrepet handler om, sier Wikan.