Et klokt initiativ

Forskere ved Statens institutt for folkehelse ønsker at det skal opprettes en genbank i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Professor Per Magnus og forsker Camilla Stoltenberg oppfordret i Dagbladet i går til offentlig debatt om temaet, og ba politikerne sørge for lover som sikrer personvernet og hindrer etiske feilskjær.
  • Utspillet fra Folkehelsas to forskere er positivt. I medisinske miljøer har regelen snarere vært at forskere har satt sin egen dagsorden og tøyd etiske grenser utenfor politisk kontroll. Stortinget er kommet halsende etter med lovgivningen, og i realiteten ikke hatt annet valg enn å si ja til metoder og behandlingsformer som alt er i bruk. Den lille debatten som har vært om medisinsk etikk, har foregått på kammerset mellom forskerne og enkelte helsepolitikere.
  • Medisinsk vitenskap har til nå i stor grad bestått av kunnskap om å reparere skader. Blant annet i kreftbehandlingen ser vi reparasjonsmedisinens begrensninger. Legene kan lindre smerter og forlenge livet for noen kreftpasienter, men ikke hindre at slik sykdom bryter ut. Økt kunnskap om arvestoffenes og livsstilens betydning for helse og sykdom vil kunne revolusjonere medisinen. Det er liten tvil om at genforskning og genmedisin vil stå sentralt innen medisinsk vitenskap og industri i det nye århundre. Island har alt fått sin genbank og har gjort genetisk forskning til et økonomisk satsingsområde. Britiske forskere skal sette liknende planer ut i livet i år.
  • Opprettelsen av en genbank reiser mange vanskelige spørsmål. Personvernet må sikres slik at sensitive spørsmål ikke kan misbrukes. I befolkningen vil det være ulike holdninger og ønsker i forhold til kunnskap om anlegg for arvelig sykdom. Forsikringsselskaper kan utnytte slik kunnskap på en måte som diskriminerer kundegrupper, og legemiddelindustrien vil slåss om tilgang til genbanker av reine profitthensyn. Derfor bør helseministeren og det politiske miljøet ta Folkehelsas oppfordring om utredning og debatt om en norsk genbank på alvor.