- Et klønete regelbrudd

Uakseptabel smøring, mener professor Trond Nordby om luksusgavene til høyprofilerte statsråder.

- PLASKET UTI: Professor Trond Nordby mener utenriksminister Jonas Gahr Støre har «plasket uti» ved å motta dyre teppegaver fra regimet i Afghanistan. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
- PLASKET UTI: Professor Trond Nordby mener utenriksminister Jonas Gahr Støre har «plasket uti» ved å motta dyre teppegaver fra regimet i Afghanistan. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Det er jo en form for smøring. Jeg synes det er uklokt at de mottar det, sier professor Trond Nordby om at statsrådene Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen har mottatt gaver fra regimet i Afghanistan.

- Plasker uti Professoren i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo er svært overrasket over dømmekraften til utenriksministeren og den tidligere forsvarsministeren. Anne-Grete Strøm-Erichsen, som skal ha fått gaver for 55.000 kroner, er nå helse- og omsorgsminister.

- Hun overskrider langt det som er akseptabelt. Det er kritikkverdig og overraskende. Strøm-Erichsen etterlot et solid inntrykk som statsråd, og begge hører med til dem i regjeringen som har best rennommé. At de da plasker uti slik de har gjort her, er overraskende, sier Nordby til Dagbladet.

- Over streken Han forstår godt at utenriksministeren har lyst på de flotte afghanske teppene, men har mindre forståelse for at han har tatt imot disse gavene, som til sammen skal ha en verdi på 20.000 kroner.

-Det er over streken. Om det er 20.000, 30.000, eller mer, så er det brudd på det som er akseptabelt å motta i form av gaver, sier han.

Nordby sammenligner med tilbakeholdenheten i universitetsmiljøet med å motta gaver, og forteller at han selv en gang mottok et mini-ullteppe som var i en helt annen prisklasse enn statsrådenes tepper.

Han reagerer på at to statsråder som har forvaltet Norges omstridte engasjement i Afghanistan, ikke har opptrådt med større varsomhet.

- Regelbrudd Dagbladet leser gavereglementet i Håndbok for politisk ledelse opp for Nordby, og spør deretter om han mener Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen har holdt seg innenfor regelverket.

- Nei, de har ikke det. Overhodet ikke, sier professoren i statsvitenskap.

I håndboka siteres tjenestemannsloven § 20, som sier at «Ingen embets- eller tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenstlige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta.»

Deretter står det at «I henhold til praksis har departementenes politiske ledelse mottatt vanlige erkjentlighetsgaver og gaver som kan utveksles ved for eksempel besøk til eller fra utlandet. For øvrig utvises stor tilbakeholdenhet med hensyn til å motta gaver».

- Mangler teft For Trond Nordby bekrefter saken at Jonas Gahr Støre er veldig flink til å snakke, men at han har svakheter på andre områder.

- Han har ikke politisk teft. Han bekrefter det manglende politiske gangsynet jeg frykter at han har. Han er en «snakkeboble» og flink til å forsvare en tradisjon i norsk utenrikspolitikk, men han er ingen innovatør, sier han.

Trygve Nordby tror ikke de to statsrådene kan ha skjønt hvordan denne typen handlinger mottas i et moderne mediesamfunn. Han tror likevel ikke at de to statsrådene har blitt smurt av de verdifulle gavene.

- Jonas´ familie har eid Jøtul, så han har mer enn nok penger. Dette er bare rett og slett klønete, ualminnelig klossete, sier Trond Nordby til Dagbladet.

- PLASKET UTI: Professor Trond Nordby mener tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har «plasket uti» ved å motta dyre teppegaver fra regimet i Afghanistan. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- PLASKET UTI: Professor Trond Nordby mener tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har «plasket uti» ved å motta dyre teppegaver fra regimet i Afghanistan. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer