Et knips fra framtida

De fleste av oss tror livet fortsetter som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ENKELTE GANGER skifter livet retning. Brutalt og uten at det er villet. Det minner oss både om skjørhet og viktigheten av det vi er glad i. Andre ganger er det et ønsket skifte, da mer eller mindre dramatiske valg sender oss i en ny retning. Felles for begge tilfeller er at vi uansett kan forestille oss konsekvensene på forhånd. Hvis vi bare våger.

VERDENS eldste yrke har det til felles med verden nest eldste yrke at begge deler handler om en form for handel med menneskets emosjoner. Det være seg brustne eller håpefulle. Prostitusjon er som kjent den profesjon som bærer klistremerket verdens eldste.Nest eldst sies å være framtidsindustrien. Altså alle de som er involvert i å mene noe om hva som kommer. Det være seg basert på renteanalyser, meteorologi eller mer vidløftige spådommer. Hvem har vel ikke latt seg friste av dama med tarotkort en gang i løpet av livet. Bare i USA selges det framtid for 200 milliarder dollar i året.

ENDRING kommer som kjent ikke bare av seg sjøl. Bare de naive tror norske styrerom vil være befolket av like mange kvinner som menn om ikke en form for makt tas i bruk. Når Jens Stoltenberg skal kle sine rekker med kompetente folk har han åpenbart like mye trøbbel som sine artsfrender i næringslivet med å gjennomføre den vanskelige øvelsen som heter kompetent kjønnsbalanse. Nødvendigvis ikke fordi de ikke vil ha med seg kvinner eller at de ikke finnes. Problemet er som mange vet at da må det velges bort noen menn. Akk.

I DET NESTE tiår blir et av de aller viktigste prosjekt å endre måten vi leder både familie og næringsliv på, skriver redaktør Gitte Larsen i Fremtidsorientering, magasinet til Institutt for fremtidsforskning i København. Og hun framhever bruk av kvinnenettverk som en kreativ strategi til å utfordre arbeidslivets usynlige maktstrukturer. Larsen tror ikke bare dette endringsprosjektet blir viktig, hun mener også at det sannsynligvis blir kvinnene selv som må bære dette arbeidet i første omgang. Til glede for både kvinner og menn, næringsliv og familier - ja hele samfunnet, er den danske redaktøren overbevist om.

I DENNE sammenheng minner Larsen om at så mange som sju av ti av oss ikke kan forestille seg at framtida blir vesentlig annerledes enn nåtida. Sytti prosent av oss tror altså livet dundrer videre slik det gjorde i fjor. Det være greit å tenke tanken på det motsatte. Lage noen bilder som ikke bare er rene kopier av nåtida. Den dagen papiravisen er historie, Statoil ledes av en kvinne og partneren du var så lykkelig med går ut døra med en marsboer er det greit å ha knipset et bilde i sitt indre av tenkte konsekvenser. Og Gitte Larsen oppfordrer: Hvis du møter en kvinne på din arbeidsplass som arbeider med dette endringsprosjektet må du gi henne støtte. Der ligger framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer