Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et knivstikk ødela Mai Brit (19)

Mai Brit Olsen bærer for alltid gatevoldens arr på kroppen. Tenåringsjenta ble knivstukket i halsen av ei jente på gata i Oslo. Hun overlevde, men nesten ett år seinere kjemper hun for å klare å fortsette livet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg våger ikke å gå på gata alene. Jeg er blitt mistenksom, sky og innadvendt. Hendelsen kommer i bilder igjen og igjen i hodet mitt. Fysisk sett er jeg også redusert, og kan verken løfte tungt eller løpe, sier Mai Brit.

Hun var en livsglad jente, som nå er livredd. Rettssaken mot gjerningsjenta er blitt utsatt en gang, til Mai Brits fortvilelse.

Uten forvarsel

- Jeg hadde psyket meg opp til å møte henne i retten, bare for å oppleve at hele saken ble utsatt. Det har vært forferdelig tøft å takle, sier hun.

Ungjenta vet ikke lenger hvordan hun skal leve dette livet som brått ble så annerledes om natta 8. mars i fjor:

- Jeg skulle sove over hos en venninne og ville ha tak i henne inne på et utested. Utenfor sto en ukjent somalisk jente og nektet meg å gå inn. Hun lugget meg først, før hun uten forvarsel stakk en kniv i halsen min.

- Det hele var helt uvirkelig. Alvoret gikk først opp for meg da jeg kjente blodet som rant. Det brant som ild i halsen min. Jeg sto med mobiltelefonen for å ringe etter hjelp, men en gutt stjal den ut av hendene mine med et flir, forteller Mai Brit.

Sjanglende kom hun seg inn på utestedet og fikk tak i en venn av seg. Han forsto alvoret, blåste livgivende luft inn i munnen hennes, fikk jenta inn i en bil og dro til legevakta. Der snublet hun inn, støttet av sin venn. Minutter seinere var Mai Brit på vei til Ullevål sykehus.

Ser uskyldig ut

- Ofte ser skuddhullet eller stikksåret uskyldig ut på hudoverflaten, men det kan ha gjort store indre skader. Det er derfor viktig at denne typen pasienter kommer direkte til oss og ikke er innom legevakt eller andre, sier kirurg og spesialist på stikk- og skuddskader overlege Johan Pillgram Larsen på Ullevål sykehus.

Lite blod var synlig i Mai Brits tilfelle, og blodtrykket var normalt. Men et røntgenbilde avslørte at tre liter blod hadde rent ut i lungene og at hjertet var forskjøvet.

- Mai Brits tilfelle er typisk for unge pasienter med kritiske skader etter knivstikking. De kan være aktive lenge etterpå og kompenserer for blodtapet forbausende bra. Men plutselig faller blodtrykket, og da er det slutt, sier Johan Pillgram-Larsen.

FAKTA: Mai Brit Olsen (19) ble uten forvarsel stukket med kniv i halsen. Nå må hun lever med frykten og arret.