SVs valgvake

- Et kraftfullt signal

Jubelen sto i taket på SVs valgvake da prognosene viste rødgrønt flertall.

KLAR FOR REGJERINGSFORHANDLINGER: SV-leder Audun Lysbakken ankom partiets valgvake på Rockefeller til full applaus. Foto: Henning. Lillegård / Dagbladet
KLAR FOR REGJERINGSFORHANDLINGER: SV-leder Audun Lysbakken ankom partiets valgvake på Rockefeller til full applaus. Foto: Henning. Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

Stemningen var til å ta og føle på under SVs valgvake på konserthuset Rockefeller i Oslo mandag kveld.

Jubelen sto i taket da partileder Audun Lysbakken gikk på scenen for å holde sin tale.

- Det er mange ting vi enda ikke vet. Det skal regnes og det skal telles, men veldig mye tyder på at vi har klart å nå det målet vi satt oss for fire år siden. Nemlig at dette landet får en ny regjering og en ny retning med rettferdighet og klima, sier Lysbakken seint mandag kveld.

På prognosene ser det ut til at partiet gjør et godt valg, og ved 23-tida mandag kveld lå partiet an til å få inn 13 stortingsrepresentanter. Det er to flere enn forrige periode.

- Det er fryktelig mange som vil ha forandring. Fryktelig mange som er lut lei av at milliardærene får mer og mer. Det er et kraftig signal om at tiden er oppe for å gjøre et oppgjør med Forskjells-Norge, sier partilederen.

Han gjør det klart at det har blitt et klimavalg denne høsten.

- Et valg hvor mange krever at Norge endelig skal endre kurs og gjøre noe med klimakrisen.

Medvind på målingene

Det er lenge siden sist tallene har vært så grønne for SV. Ved stortingsvalget i 2017 fikk partiet seks prosent av stemmene, og elleve stortingsrepresentanter. I 2013 klarte de hårfint å bryte sperregrensa, med en oppslutning 4,1 prosent.

I år er situasjonen en ganske annen.

I sommermånedene har meningsmålingene vist en oppslutning på rundt åtte prosent, før de i september har løftet seg ytterligere. Gjennomsnittet av målinger for september har antydet 9,4 prosent oppslutning.

Partiets stortingsgruppe ligger altså an til å bli utvidet med flere representanter i kommende stortingsperiode.

Ifølge nestleder Kirsti Bergstø skyldes framgangen et systematisk arbeid i partiet.

- Vi har vært veldig tydelige, i mange år, på hva som er de største utfordringene. Det handler om miljø, det handler om fordeling. Vi har fått flere med på det budskapet og ikke minst de sakene som ligger bak, sier Bergstø til Dagbladet.

- Det har vært en veldig lang reise - på få år - mot et større og mer stabilt parti, både i medlemstall og oppslutning.

- Hva er et godt resultat for SV i år?

- Vi er glade for et utfall der vi øker sterkt, og ikke minst der vi får et flertall for en ny politisk kurs. Det er det aller viktigste, svarer Bergstø.

- Kraftfullt signal

Prognosene ble fulgt via NRK på storskjerm. Da første prognose ble lagt fram klokka 21, brøt jubelen løs: Tydelig rødgrønt flertall med 88 mandater til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

SV lå an til en oppslutning på 7,7 prosent.

- Dette er et kraftfullt signal fra befolkninga om at vi må ha et politisk skifte i Norge - en radikal omfordelings- og klimapolitikk. Det rødgrønne flertallet er heldigvis bunnsolid, og det er jeg lettet for, sier stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski.

- Det betyr at det blir regjeringsskifte. SV er klare for å gå inn i regjeringsforhandlinger for å få gjennomslag for politikken vår.

- Dere har vel ikke den forhandlingskraften som dere hadde håpet på i forhold til Sp?

- SV er fortatt en forutsetning for å få et rødgrønt flertall. Det er en forhandlingsmakt vi har tenkt å utnytte og bruke for alt det er verdt.

Mye fortsatt usikkert

Ingenting er avgjort før alle stemmer er talt, men meningsmålingene har i lang tid antydet at Erna Solberg (H) i høst må overlate statsminister-rollen til Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Prognosene mandag kveld viste det samme.

Hvordan en eventuell rødgrønn regjering vil se ut, er imidlertid fortsatt uklart.

Jonas Gahr Støres drømmekoalisjon består av Ap, Sp og SV. Det store spørsmålet har vært om de tre partiene vil kunne danne flertall alene, eller om de blir nødt til å samarbeide med ett eller flere av småpartiene.

Mens Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum bare har ønsket å snakke om et samarbeid med Ap alene, har Audun Lysbakken holdt døra åpen for alle. Han har heller ikke kommet med noen absolutte krav til potensielle regjeringspartnere, slik partiet gjorde ved forrige valg.

Nestleder Kirsti Bergstø tror det har vært en vellykket strategi.

- Jeg tror det har gjort det lettere å få fram at det er to store oppdrag nå - å få ned utslippene og forskjellene. Der har vi lagt fram en offensiv plan for et rettferdig grønt skifte som er troverdig, som viser hvordan vi skal kutte utslipp, bygge ny industri, bevare arbeidsplasser og fordele mer rettferdig, sier hun.

- Det har vært lettere å få fram at dette valget er et retningsvalg. Da er det ikke enkeltsaker som er store nok hver for seg. Man må se på politikken i sum, og hvordan man skal få snudd den politiske retninga fra økende forskjeller til sterkere fellesskap.

Medlemmene må godkjenne regjeringsplattform

Går det mot rødgrønt flertall, er SV avhengige av støtte fra medlemmene før partiet eventuelt kan tre inn i regjering. På landsmøtet i april vedtok partiet at en regjeringsplattform skal sendes ut til såkalt uravstemning blant medlemmene.

I praksis betyr det at hvis partiledelsen blir enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om en regjeringsavtale, skal partiets rundt 17 000 medlemmer stemme over om SV skal innta regjeringskontorene.

Flere eksperter har advart partiledelsen mot politisk kaos, og mener de setter sine egne jobber på spill. Partileder Audun Lysbakken mener det vil styrke SVs mulighet til å lykkes i regjering.

Nestleder Kirsti Bergstø er ikke i tvil om at det var rett beslutning.

- Uravstemninga er viktig for å forankre en eventuell regjeringserklæring i partiet - også for å vise tydelig hvor makta skal ligge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer