Et krafttak er nødvendig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I forbindelse med at Norsk Sykepleierforbund i disse dager holder sin kongress i Trondheim slår vi gjerne et slag for kravet om et krafttak for likelønn. Det er ingen tvil om hva sykepleiere og lærere mener om forslaget fra Likelønnskommisjonen om en ekstrapott på 3 milliarder kroner myntet på de kvinnedominerte utdanningsgruppene i offentlig sektor. Nå sier også Helsedepartementet ja til en kvinnepott fordi det vil lette rekrutteringen.

Like klart er det at LO-ledelsen og det mannsdominerte Fellesforbundet er imot en slik pott. Statsminister Jens Stoltenberg gikk også raskt ut mot forslaget. Men innad i LO finnes forbund og forbundsledere som er begeistret for et slikt virkemiddel. Kjenner vi SV-ere rett, bør hærskarene av sympatisører i offentlig virksomhet juble. Om det vil gi seg utslag i praktisk politikk fra regjeringens side, vil vise seg når SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen legger fram forslaget til statsbudsjett om kort tid.

Det viktigste i denne sammenhengen er at det blir foreslått tiltak som virker, ikke at Likelønnskommisjonens forslag blir fulgt til punkt og prikke. Forskjellene i lønn mellom kvinner og menn er uakseptabelt store og dessverre stabile, uansett hvor store og erklærte anstrengelser som er gjort av arbeidslivets parter. Historien har vist at prioriteringen av lavtlønte ved lønnsoppgjørene ikke har virket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer