Et krimkupp?

Ingenting selger bedre enn ny, norsk krim. Den gamle er også til salgs, men da må du brette ut lommeboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER historien om et varslet kupp. Det kan utføres torsdag 8. desember. Da er det mulig å gå på auksjon og by på noen av de mest kostbare juvelene i norsk kriminallitteratur. Cappelens Antikvariat avvikler sin årlige juleauksjon, med julesnadder fra forfattere som Arne Garborg, Johan Falkberget, Kjell Askildsen, Ingvar Ambjørnsen m.fl. Men først og fremst bys fram et kjøttbein som får selv signerte brev fra Edvard Munch og Aksel Sandemose til å blekne. Ikke engang et håndskrevet brev fra Henry Miller, der den amerikanske dikteren bekjenner at Knut Hamsuns «Mysterier» er hans favorittroman, når opp i pris til en haug med gamle blader som er ute til salgs.

VI SNAKKER om selve rosettasteinen i norsk kriminallitteratur. Det dreier seg om en komplett utgave av magasinet «Lys og Skygge» - i alt 55 magasiner. Utropspris: Kr. 150 000,- . Litt slitasje, enkelte manglende baksider, noen løse blad og så videre er intet hinder. Disse bladene fins så godt som aldri til salgs - og særlig ikke i samlet utgave. «Lys og Skygge» - en perfekt tittel på et kriminalmagasin - ble startet av Sven Elvestad i 1908. Elvestad figurerte fra nr. 4 under pseudonymet Kristian F. Biller. Han tok sikte på å danke ut magasinhelten Nick Carter, som kom ut på norsk fra 1907. I motsetning til den tyskutgitte hefteserien om Carter, skulle «Lys og Skygge» være uten «Blodsutgydelser og nerverystende scener».

ALLEREDE I første nummer fristes med fortellinger om «Den hemmelighedsfulde Thomas Ryer - Norges farligste forbryder». På sporet er Knut Gribb, som herved gjør sin entre, sammen med kollegene Finn Jærven og Harald Brede.Gribb supplerte «Kristiana-Oppdageren» Asbjørn Krag, helten i flere av Sven Elvestad alias Stein Rivertons romaner, som kom på løpende bånd i denne tida. Men den nærmest hyperaktive Elvestad skrev også de fleste historiene til «Lys og Skygge» fram til nr. 28 - sannsynligvis med unntak av Nr. 22. Lyrikeren Herman Wildenvey skriver i sine memoarer at han ble oppfordret av Elvestad til å skrive en historie under hans navn. Dette for at de to brødrene i ånden skulle få bedre tid til å hygge seg med forfriskninger. Elvestad hadde som alltid en streng deadline, men Wildenvey kom ham til unnsetning og skrev fortellingen «Damen med de tusen Navne». Dermed kunne herrene bestille pjolter.

I TILLEGG til «Lys og Skygge» går mange kriminalistiske herligheter under hammeren på denne auksjonen. Elvestad er rikt representert med «Jernvognen» og en masse andre titler. Olaf Bulls sjeldenhet «Mit navn er Knoph» koster 3500 kroner. Debuten til Jonas Lie alias Max Mauser, «Dødsdiamanten», koster 2000 kroner. Men altså: «Lys og skygge»! Anledningen er der til å gjøre et kupp. Spørsmålet er dermed hvem som utfører kuppet. Kjøperen - eller antikvariatet som innkasserer kjøpesummen.