Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et kupp

Langer ut mot riksrettsprosessen.

LANGER UT: USAs president Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP
LANGER UT: USAs president Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP Vis mer

Det stormer rundt USAs president Donald Trump, som det nå foregår en riksrettsprosess mot.

Den startet med et utdrag av president Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og eskalerte med et varsel fra en etterretningskilde.

Nå går Trump igjen hardt ut mot de som vil ha ham stilt for riksrett på Twitter:

- Jeg lærer hver eneste dag, og nå har jeg kommet til den konklusjonen at det som skjer nå, ikke er en riksrettsprosess. Det er et kupp med sikte på å ta makten fra folket, skriver Trump.

FERSKET: President Donald Trump går til full konfrontasjon med leder av etteretningskomitéen i representantenes hus, Adam Schiff. Video: CNN/AP/NTB Scanpix Vis mer

- Vil frata rettigheter

Han fortsetter i enda en tweet:

- De vil ta fra folket rettighetene de har som borgere i USA!

Utviklingen den siste tiden gjort at 55 prosent av alle amerikanere støtter en riksrettsprosess mot presidenten, ifølge en spørreundersøkelse utført av YouGov, på vegne av CBS News.

Nesten ni av ti demokrater støtter prosessen. Blant republikanere er, naturlig nok, motstanden mye større. Der støtter bare 23 prosent en riksrettsprosess mot Trump.

Riksrettsprosessen som nå er igangsatt har fått Trump til å fyre av gårde krasse angrep mot sine politiske motstandere, spesielt mot demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Årsaken til det er at Schiff, etter at komiteen offentliggjorde en sladdet versjon av varslerrapporten mot Trump, parafraserte den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj.

Varsleren beskyttes

Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den ukrainske presidenten, er under føderal beskyttelse, skriver NTB.

Det er CBS-programmet «60 minutes» som har fått tak i et brev som indikerer at varsleren er under beskyttelse fordi han eller hun frykter for sikkerheten.

Varslerens advokater sier nå at Donald Trumps ord setter deres klient i fare, skriver BBC.

Siden transkripsjonen av Trumps samtale med presidenten i Ukraina ble avslørt, har Trump bedt om at den anonyme varsleren skal avsløres.

Demokratene sier at varsleren vil vitne for kongressen «ganske snart» - når det er gjort skritt for å beskytte varslerens identitet.

Trump har, på sin side, antydet at motstanderne hans kan bli arrestert for «forræderi».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media