Et kuppforsøk

En sammenslåing nå av Statoil og Hydro ville foregå i strid med de økonomiske tyngdelover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe

helt galt med de avbrutte samtalene om sammenslåing av Statoil og Hydro. Økonomiredaktør Ola Storeng i Aftenposten skrev i går at fusjonsforhandlinger ofte er persondrevet, og at en sammenslåing nå ville bringe Hydro-sjef Eivind Reiten helt til topps som statskapitalismens wonderboy, og samtidig sikre Inge K. Hansen en ærerik avgang som Statoil-sjef. Skulle det være det minste fnugg av slike personlige motiver i det som har foregått mellom toppsjefene, burde det rammes av straffeloven.

En sammenslåing nå ville i hvert fall foregå i strid med de økonomiske tyngdelover. Olje- og gassdivisjonen i Norsk Hydro er vesentlig mindre enn olje- og gasselskapet Statoil, og dessuten på synkende kurs. Men selv om det var Statoil som leverte den oljepolitiske lissepasningen som vernet Lofoten (foreløpig) og gjenåpnet Barentshavet, har Hydros Eivind Reiten de siste månedene dominert den oljepolitiske debatten med utspill om skattelettelser for oljeselskapene, krav om økt aktivitet og tilgang til nye områder. Reiten har benyttet seg av makttomrommet i Statoil etter Olav Fjells avgang i fjor høst. Nå ville det ha vært Hydro som i praksis overtok Statoil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer