Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et kvarter om gangen

- i ti år Et kvarter om gangen - det er filosofien til DumDum Boys. Dette har nå holdt i ti år, og de siste to helgene har rockebandet feiret seg selv med konserter i Trondheim og Oslo. Og etter det tar gruppa pause på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld jubilerte DumDum på Rockefeller i Oslo. Det var en gjentakelse av forrige helgs tiårsjubileum i byen hvor alt startet, Trondheim. Og alt skjedde med den samme nøkterne og lett likegyldige holdningen som preger det meste av DumDum Boys' utenommusikalske aktiviteter.

- Ti år? Hadde vi lagt opp retningslinjer for ti år framover, ville vi ikke holdt på i ti år, sier Kjartan Kristiansen.

For bandet sverger til filosofien «et kvarter om gangen». Langtidsplanlegging går i høyden ut på å sette turnédatoer, ikke legge strategier for den neste platen eller det neste året. At det blir noen ny plate i 1997, er ikke sikkert.

Og ting som ikke handler om å lage og spille musikk er ganske uinteressante for dem. De fikk Spellemannpriser i 1988, 1989, 1990 og 1992, og tok imot med måteholden entusiasme.

Nest best kledd

Og Prepple Houmb fnyser av denne avis' motekåring, hvor han og hans noe uvørne stil stakk av med andreplassen på lista over landets best kledde herrer. På samme måte var det nesten en tilfeldighet at de oppdaget muligheten for jubileet.

Lavere platesalg

- Ingen av oss hadde tenkt på at det var ti år siden vi ga ut den første singelen, sier Sola Jonsen, som var den som satt og regnet sammen år.

Besetningen er også nesten den samme som for ti år siden. Kjartan (gitar), Sola (trommer), Prepple (sang), Atle Karlsen (keyboards) og Aslak Dørum (bass).

Sistnevnte erstattet Persi Iveland for fire år siden, mens Karlsen ble fast medlem i 1990.

Om 1996 er et jubileumsår for bandet, har det ikke vært et seiersår rent salgsmessig. «SUS», det siste albumet, har solgt i underkant av 40 000, forgjengeren «Ludium» solgte 70 000.

- Vi hadde faktisk regnet med å selge mindre. Folk kjøper ikke så mye plater lenger, markedet i Norge er blitt 15-20 prosent mindre, sier Prepple.

Selv mener de at «SUS» er en ganske voksen plate, hvor de prøvde å gjøre nye ting. Albumet, som ble spilt inn i Australia, fikk terningkast 6 av Dagbladets anmelder.

Filmmusikk

«SUS'n'Knus»-turneen begynte i midten av april. Nå, etter en tur i Nord-Norge, nærmer den seg definitivt slutten. Bare en håndfull spillejobber gjenstår før DumDum-guttene går hver til sitt for en stund.

De eneste som har konkrete musikalske planer, er Kjartan og Atle, som skal lage filmmusikk sammen til Pål Sletaunes første spillefilm, «Budbringeren». Når de kommer tilbake igjen som band, vet de ikke. Men de vet at de gjør det.

- Det er ingen grunn til å slutte nå. Vi synes sjøl vi er ganske bra om dagen. Vi trives og det svinger bra av oss, sier Prepple bestemt.

De møtes ikke for å øve før de har noe å øve på. Og hvordan neste plate blir?

Spetakkel

- Vi hadde en natt hvor vi svor på at det skal bli et spetakkel av ei plate. Men den blir kanskje bare hetende «Spetakkel», sier DumDum Boys.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media