Et kyss for fred

PLO-leder Yassir Arafat bøyer seg for Leah Rabin, enken etter Israels drepte statsminister Yitzhak Rabin og kysser hennes hånd. Bildet bærer i seg håpet om at Oslo-ånden, som har brakt de tidligere fiendene så nær hverandre, skal få nytt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en gripende minnestund for Yitzhak Rabin i Oslo rådhus i går. Leah Rabins svært personlige tale førte til at det ble mange våte øyekroker i Rådhuset. Hun sukket, snudde seg mot bildet av sin mann, og sa:

- Yitzhak, vi er tilbake igjen her i Oslo, fem år seinere, men uten deg.

Hun tenkte på dagen da hennes mann fikk Nobels fredspris sammen med Yassir Arafat og Shimon Peres.

Ofret på fredens alter

- Du ble ofret på fredens alter, på vei mot det lovede land, sa Leah Rabin.

Men samtidig som man mintes en avdød i går, valgte man også å se framover. USAs president Bill Clinton tok utgangspunkt i hva Rabin selv ville ha sagt hvis han hadde sett gårsdagens minnestund:

- Da ville han si: «Denne minnestunden er helt OK. Men hvis dere virkelig vil ære meg, så gjør jobben ferdig.»

Det var gårsdagens retoriske innertier, og fru Rabin var tydelig begeistret for Clintons formulering. For også Leah Rabin så framover:

- Igjen er Oslo en ny begynnelse, et nytt håp, sa hun.

Rørt Arafat

Også Yassir Arafat talte varmt om sin venn. Han bukket dypt foran portrettet av Rabin før han begynte talen. PLO-lederen snakket om den dagen i Oslo da de to sammen med Shimon Peres fikk Nobels fredspris.

- Yitzhak skjønte at det å starte en fred var lettere enn det å avslutte den, forankre den blant vanlige mennesker, sa Arafat.

Ordene som falt i Oslo rådhus i går, var kloke. De kunstneriske innslagene bidro til en tett atmosfære av forsoning og fellesskap.

Så spørs det om det var nok til å gjenskape Oslo-ånden, dette surstoffet fredsprosessen i Midtøsten synes å være helt avhengig av.

BUKKET: Yassier Arafat bukket for Leah Rabin i går, men han var litt uheldig med fotarbeidet.