Et lammende slag mot FN

USAs nei til uvæpnede observatører i Palestina har parkert FN på sidelinja i konflikten mellom Israel og palestinerne. Norge har bidratt til den farlige fiaskoen i Sikkerhetsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den store seierherren etter fem dagers maratonforhandlinger i Sikkerhetsrådet er Israel. Statsminister Ariel Sharon kan fornøyd registrere at Sikkerhetsrådet forspilte muligheten til en kraftfull resolusjon mot israelske overgrep, et mandat for handling og en åpning for uvæpnede observatører for å beskytte sivile palestinere.
  • I siste instans var det USAs veto natt til i går som tilførte FN det lammende slaget. Norge stemte avholdende og ga i sin begrunnelse indirekte støtte til USAs undergraving av FNs fredsinnsats i Palestina.
  • Norges primære mål var å samle Sikkerhetsrådet om en resolusjon som ville gitt FN mandat til å forhandle fram løsninger for å «bidra til beskyttelsen av palestinske sivile». Dette forslaget nevner ikke behovet for en uvæpnet observatørstyrke, men holder døra på gløtt for muligheten. Erfaringene fra Hebron, der uvæpnede observatører ble utplassert i 1996, er gode.
  • Mot dette europeiske forslaget, sto en tekst utarbeidet av de alliansefrie landene med Bangladesh i spissen. Kritikken av Israels brudd på folkeretten og en rekke FN-resolusjoner, samt kravet om stans i Israels blokade av de palestinske områdene, er nesten identisk med det europeiske forslaget. Forskjellen er at Bangladesh og de andre vil at Sikkerhetsrådet skal gå inn for en observatørstyrke. Dette ble for sterk kost for Israel-vennen USA, som la ned veto. Fadesen var dermed et faktum. Resultatet er ingen FN-initiativ for å beskytte palestinske sivile mot Israels okkupasjonsstyrker.
  • Norge stemte avholdende sammen med Storbritannia, Irland og Frankrike. Her svikter dømmekraften.

Når det ble klart at Norges mål ikke lyktes, burde Norge i alle fall stemt for den nederlagsdømte resolusjonen og dermed vist at Norge støtter en aktiv FN-rolle for å beskytte palestinske sivile. Slik det nå endte, har Norge gitt Sharon en hjelpende hånd. Det hjelper ikke fredsarbeidet i Palestina.