Et land for bemidlede

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et land for bemidlede Om to uker begynner Stortinget behandlingen av et forslag om at man må stille bankgaranti om man inviterer noen fra visumpliktige land. Forslaget, som ble fremmet av Demokratenes Jan Simonsen, har til hensikt å hindre at folk som kommer til Norge med turistvisum, søker asyl her i landet. Skjer det, vil et gebyr på anslagsvis 50 000 kroner bli konfiskert av staten. Reiser turisten pent hjem, betales gebyret tilbake til garantisten.

Ifølge Aftenposten er det flertall for forslaget. Det er blitt behandlet i kommunalkomiteen. Medlemmene hevder at det med dagens ordning er «en reell fare for at enkelte vil forsøke å utnytte mulighetene som ligger i systemet». Signe Øye (Ap) sier til avisa at krav om bankgaranti «kan gjøre det enklere for dem som kommer med ærlige hensikter».

Vi håper komitémedlemmene ikke taler mot bedre vitende. Det er alvorlig nok om de ikke er orientert. Det er ingen forbrytelse å søke asyl. Det er tvert om en rettighet nedfelt i Flyktningkonvensjonen. Følgelig kan man ikke tale om turister som søker asyl som om det skulle dreie seg om forbrytere. Utlendingsdirektoratet påpeker dessuten at dette problemet er minimalt. I 2003 var det 142 personer med turistvisum som søkte asyl. Hvis systemet med bankgaranti gjennomføres, betyr det bare at man utvider markedet for menneskesmuglere.

Det er allerede en svært omstendelig prosess å invitere slektninger eller venner fra land som har visumplikt. Dekning av utgifter til kost, losji og hjemreise for den besøkende må bekreftes skriftlig. Skulle turisten bli transportert ut av landet, må garantisten dekke utgiften for inntil tre ledsagere. Siste måneds lønnsslipp, likningsattest og kontoutskrift må vedlegges invitasjonen.

Dette er den «liberale» praksisen som politikerne vil stramme ytterligere inn. Slik gjør man Norge til et land for spesielt bemidlede. Det er ikke alle som kan fryse 50 000 fast i en bankgaranti over tre måneder. Forslaget vil dessuten stigmatisere mennesker med venner og slektninger i utlandet. De og deres besøkende behandles som mistenkelige, uten at de har gjort det aller minste galt. Vi tar for gitt at Stortinget avviser dette forslaget.