Et land i brann

Her ligger liket av filmskaperen Theo van Gogh, som ble drept 2. november. Siden har mer enn 20 moskeer, kirker og skoler brent, og frykten for flere anslag er stor. Hva skjer i fredelige Nederland?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMSTERDAM/HAAG (Dagbladet):

Tirsdag 2. november kl. 08.40 syklet den eksentriske filmskaperen Theo van Gogh langs Linnaeusstraat i sentrum av Amsterdam.

-  Han hadde som vanlig fulgt sin 11 år gamle sønn til skolen, forteller en kafévert på hjørnet, som ikke tør å stå fram med navn.

-  Plutselig hørte jeg en lyd. Jeg trodde noen banket med en hammer. Så innså jeg at noen var blitt skutt. Det gikk en stund før jeg skjønte det var Theo. Han klarte først å slepe seg over gata, men ble skutt på ny. Så skar morderen strupen over på ham før han knivstakk ham i brystet for å feste en beskjed med kniven. Der sto det at dette var hellig krig, Jihad. Og at det var flere ofre på lista, forteller kaféverten.

Mange var vitner til det rituelle drapet på høylys dag. Så rømte drapsmannen inn i en park. Før han overga seg, avfyrte han 42 skudd mot politiet. Han var villig til å dø, akkurat som en selvmordsbomber.

SLIK BEGYNTE ISLAMSK JIHAD,

midt i Amsterdam sentrum. Med ett var Nederland, det mest åpne og liberale av alle europeiske land, rammet av terror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer