- Et legitimt bombemål

Forsvarsekspert og korrespondent for Janes Defence Weekly, John Berg, mener de som er for NATO og imot at Norge slipper bomber må være forvirret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ser ut til å være en helt grei affære, sier forsvarsekspert John Berg. Han er korrespondent for det anerkjente forsvarstidsskriftet Janes Defence Weekly.

Han mener de som kritiserer bombingen, og ikke sitter på annen informasjon om bombemålet enn det som er kommet ut, må være NATO-motstandere.

- Her beskrives det som skjedde som kamper, og målet for bombene var bak fiendens linjer. Konsekvensen av å være mot denne bombingen er at man er imot at Norge er med i NATO, sier Berg.

Han mener de som er for NATO, men prinsipielt imot at Norge deltar i krigshandlinger, må være forvirret.

Bomber fra 50-tallet

Kommandørkaptein Per Høiby opplyser til Dagbladet.no at bombene det norske flyet slapp i Afghanistan i går ettermiddag, var to laserbomber av typen GBU 12, som veier 500 pund.

- Dette er 227 kilos jernbomber som i hovedsak er produsert på 50-tallet, sier Berg.

Han forklarer at bombene ikke har noen motor som driver dem forover, men at de er påsatt en fast stabiliserende finne bak.

- I tillegg har de satt på et rør med styrefinner og teknologi som fanger opp lasersignalene som flyet sender og reflekteres fra bakken, sier Berg.

Informasjonen om bombemålet er mest sannsynlig kommet fra soldater på bakken, som har sendt eksakt posisjon til et kommandosenter.

- De har igjen gitt posisjonen til flyveren, som har siktet inn målet mens bomben slippes, sier Berg.

Han legger til at flyveren må holde bombemålet i sikte inntil bomben treffer.

- Denne teknologien kom i bruk under Vietnamkrigen, men er videreutviklet i flere generasjon siden da, sier Berg.

Han opplyser at bomben er så kraftig at den normalt vil knuse en bunkers.

<B>LEGITIMT MÅL: Forsvarsekspert John Berg mener det norske F-16-flyet bombet et legitimt mål, dersom opplysningene som er kommet fram stemmer.