FORSVARES AV VATIKANET:  Vatikanet slår til bake mot beskyldninger om at paven unnlot å reagerer mot en prest som hadde forgrepet seg på 200 gutter. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
FORSVARES AV VATIKANET: Vatikanet slår til bake mot beskyldninger om at paven unnlot å reagerer mot en prest som hadde forgrepet seg på 200 gutter. Foto: AP Photo/Gregorio BorgiaVis mer

- Et lite ærbart forsøk på å svekke paven

Vatikanet rykker ut etter avsløringer om overgrep mot 200 døve gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Vatikanet rykker nå ut for å forsvare pave Benedict XVI, som beskyldes for ikke å ha reagert mot en prest som innrømmet overgrep mot minst 200 gutter.  

I en krast formulert lederartikkel skriver Vatikanets avis at overgrepene ikke ble dekket over.

- Dette er åpenbart er et lite ærbart forsøk på å svekke Pave Benedict og hans nærmeste, koste hva det koste vil,skriver avisen, ifølge BBC.

- Stoppet kirkerettslig prosess Forsvaret av paven kommer etter torsdagens avsløring i New York Times.

Ifølge avisa skal biskopen da han var kardinal, ha unnlatt å reagere på overgrepsanklager mot den amerikansk presten Lawrence C. Murphy. Murphy jobbet ved en skole for døve i Wisconsin fra 1950-1974, og har innrømmet overgrep mot minst 200 elever.

En hemmelig kirkerettslig prosess som var blitt igangsatt mot presten, ble stoppet etter at presten henvendte seg direkte til kardinalen, viser flere brev som New York Times har fått tilgang til. Pave Benedict ledet da kongregasjonen som håndterer overgrepssaker i Vatikanet.

Prest fikk fortsette i yrket sitt helt fram til sin død i 1998.

Forsvarer avgjørelsen
Pavens talsmann Federico Lombardi bekrefter overgrepssaken. Han forsvarer imidlertid avgjørelsene som ble tatt av kardinalen, fordi de ikke var blitt informert om saken før i 1996, 20 år etter at prestens overgripere kontaktet politiet.
   
Ifølge Lombardi erkebiskopen der presten jobbet bedt om å «begrense fader Murphys offisielle oppgaver og sørge for at han tok fullt ansvar for sine handlinger».

Bølge sexskandaler
De siste avsløringene kommer midt i en bølge av sexskandaler som har rystet den katolske kirken i en rekke land, deriblant Irland, Østerrike, Nederland og Sveits.

I hjemlandet Tyskland er paven blitt beskyldt for å ha beskyttet en prest som var mistenkt for misbruk og overgrep mot barn da han var erkebiskop i 1980. Der har hans popularitet dalt kraftig på grunn av kritikken over måten han har håndtert overgrepssakene på.

Pave Benedict ba nylig om unnskyldning for dette, i forbindelse med avsløringer om overgrep og neddyssing i Irland.

- Dere har lidd fryktelig, og jeg ber om unnskyldning, skriver paven i et brev til de irske overgrepsofrene.

Overgrepssaken fra USA er imidlertid spesielt alvorlig, ikke bare på grunn av overgrepene, men også fordi mannen fikk fortsette i et annet distrikt hvor han igjen hadde tilgang til barn, påpeker BBCs Robert Pigott.

UNDER PRESS:  Paven er under sterkt press etter en rekke sexskandaler den siste tiden. Her markerer en liten gruppe sin avsky mot overgrepene under en pressekonferanse i Chicago. Foto: Olson/Getty Images/AFP
UNDER PRESS: Paven er under sterkt press etter en rekke sexskandaler den siste tiden. Her markerer en liten gruppe sin avsky mot overgrepene under en pressekonferanse i Chicago. Foto: Olson/Getty Images/AFP Vis mer