Et lite steg videre

Men klimakampen fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De borgerlige partiene har klart å presse Regjeringen til en skjerping av klimapolitikken på noen viktige punkter. Dette gjelder bl.a. at Norge skal bli karbonnøytralt i 2030, mens Regjeringen i klimameldingen snakket om 2050. Det samme gjelder satsingen på fornybar energi, som har blitt mer konkret.

Det er vi glade for. Men, når det gjelder innenlandstiltak, er dette fortsatt alt for svakt.

Den største svakheten ved klimaforliket er at det ikke inneholder et konkret tak for norske utslipp i 2020. Målformuleringene er vage og flytende. Holder vi skogtilveksten utenfor regnestykket, innebærer forliket sannsynligvis et forventet utslipp i underkant av 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter 2020, i beste fall altså omtrent 10 % lavere enn utslippene var i 1990.

Dette står i grell kontrast til det ambisjonsnivået Kyoto-landene har lagt til grunn for videre forhandlinger, nemlig 25 til 40 % reduksjon. Under klimatoppmøtet på Bali for en måned siden var Norge en pådriver for å få på plass en slik målsetting.

Den internasjonale delen av norsk klimapolitikk er god, med løftet om tre milliarder til å stanse avskoging som et eksempel til etterfølgelse. Derfor er det ekstra synd at regjeringen ikke tok imot opposisjonens oppfordring til en ambisiøs og konkret klimapolitikk også på hjemmebane. Stoltenberg fløy for en måned siden halve jorda rundt for å skryte av norsk klimapolitikk, men det holder ikke at vi er flinke utenfor egen landegrenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer