Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina-besøk

- Et lite stykke kinesisk manipulasjon

- Norge har ikke benyttet mulighetene vi har til å snakke om menneskerettigheter, sier ekspert.

Kinesisk støtte: Lederen og representanter fra den kinesiske Folkekongressen besøker Norge. Onsdag ettermiddag er de på Stortinget i Oslo.
Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
Kinesisk støtte: Lederen og representanter fra den kinesiske Folkekongressen besøker Norge. Onsdag ettermiddag er de på Stortinget i Oslo. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høytstående kinesiske delegasjonen, som er på et omdiskutert besøk i Norge, etter invitasjon fra stortingspresident Tone Trøen (H), kom til Stortinget onsdag. Delegasjonen skal i løpet av norgesbesøket også møte kong Harald på Slottet, samt treffe statsminister Erna Solberg og dra på industribesøk til Stavanger.

Det er den kinesiske folkekongressens formann, Li Zhanshu, nær venn av president Xi Jinping og det som blir kalt Kinas tredje mektigste mann, som er på besøk.

KINA: Ketil Kjenseth, leder av Tibet-komiteen på Stortinget, om morgendagens besøk i Stortinget fra den kinesiske toppolitikeren Li Zhanshu. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Demonstrasjonskamp

Besøket har ikke gått upåaktet hen. Organisasjonen Norway-Wenzhou Chamber of Commerce holdt onsdag en markering foran Eidsvolls plass med kinesiske flagg og dans. På andre siden av gjerdet demonstrerte samtidig Amnesty mot Kinas omgang med menneskerettighetene.

- Vi forventer at norske myndigheter, som de har sagt de skal, tar tydelig opp menneskerettighetsspørsmålet i møtene. Kina kan ikke bare reise rundt ogt bli tatt imot på galla-måten. Da kommer vi ingen vei, sier John Peder Egenæs, president i Amnesty Norge, til Dagbladet på gresset bak Eidsvolls plass.

- Har du inntrykk av at dette er en slik galla-mottakelse?

- Foreløpig virker det litt sånn. Signalet fra stortingspresidenten var at hun ikke ville si utad om hun ville ta det opp, og det er veldig defensivt. Det virker som noe hun gjør det for ikke å forplikte seg til noe hun kan bli tatt på seinere.

MOTDEMONSTRASJON: Amnesty var henvist til gresset bak Eidsvolls plass. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
MOTDEMONSTRASJON: Amnesty var henvist til gresset bak Eidsvolls plass. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix Vis mer

Manipulasjon

Norway-Wenzhou Chamber of Commerce er en organisasjon få vet mye om.

- Vi er her for å feire samarbeidet mellom Norge og Kina, sier Zung Fan Chu, styremedlem i organisasjonen, til Dagbladet.

Han sier de ikke har noe uttalt mål med organisasjonen og heller ingen kontorer i Norge.

Om motdemonstrantene sier Chu at han er glad for at flere stemmer kommer til orde.

- Jeg er veldig glad for at vi har ytringsfrihet og demokrati i Norge, sier han.

Chu vil likevel ikke si noe om han håper menneskerettigheter blir en del av samtalene.

- Det er opp til Erna Solberg. Vi er en upolitisk handelsorganisasjon, framholder han.

Egenæs i Amnesty kjøper ikke at Norway-Wenzhou Chamber of Commerce har fått sin informasjon fra uoffisielt hold.

- Noe annet ville vært veldig rart. For meg er dette et lite stykke kinesisk manipulasjon fra delegasjonen som er på besøk, for å hindre at demonstrasjonene kommer tett innpå besøket, sier han.

- Hårsåre

Egenæs håper i det lengste at de norske representantene tar opp menneskerettssituasjonen med kineserne bak lukkede dører, selv om han ønsker en offentlig uttalelse.

Det må han antakeligvis se langt etter.

- Kina er ikke særlig glade i å bli stilt til rette offentlig. Overfor den typen kritikk er de svært hårsåre, sier førsteamanuensis i Kina-studier ved Universitetet i Oslo, Koen Wellens, til Dagbladet.

Wellens mener det er svært begrenset hva en slik kritikk uansett ville ha av innvirkning på Kinas politikk på området.

- Moralsk er det viktig for Norge å påpeke Kinas brudd på menneskerettigheter, men for kinesernes del har det nok veldig lite å si rent praktisk - bortsett fra at det er et lite irritasjonsmoment. De liker ikke å miste ansikt ved å bli hengt ut i offentligheten.

Stein Tønnesson, professor ved PRIO og Kina-ekspert, er enig med Wellens og sier det er stor forskjell på hvordan Kina reagerer på kritikk og spørsmål på kammerset og det som blir luftet i åpent landskap.

- Forspilte muligheter

I 2016 undertegnet Kina og Norge en avtale om normalisering av det da betente forholdet. Tønnesson sier det etter dette har vært muligheter for å så smått diskutere de sensitive områdene som ikke er berørt.

- Norge har i liten grad utnyttet de mulighetene som fantes i den tvetydige formuleringen i 2016-avtalen. Det er også knapt kommet noe offentlig kritikk av Kina fra norsk hold siden den gang, sier han.

Tønnesson sier norske politikere virker å være sensitive på temaet basert først og fremst på hvorvidt de styrer eller ikke. Han viser til at før den nåværende regjeringen tok over, var man i samme situasjon: Opposisjonen protesterer, mens man trår forsiktig i regjeringskontorene.

- Norge vil ha åpne diplomatiske kanaler og tette forbindelser, som er hovedmålet i diplomati. Prisen man velger å betale for dette, er å la all kritikk ligge, sier han.

Han sier det er avgjørende at Norge har en tydelig folkeopinion som sier fra til Kina når regjeringen er så stille.

OL på agendaen

Kinas forhold til andre verdensmakter som USA og EU er blitt betydelig forsuret den siste tida. Dette er avgjørende for Norges vekst i anseelse i Beijing.

På spørsmål om hvorfor akkurat Norge er interessant for Kina, viser Tønnesson til Norges uavhengighet av EU, nærhet til Arktis, oljeteknologi og ikke minst vintersport-meritter som interessante for kineserne.

- Kina vet å bruke et arrangement som OL som et politisk virkemiddel. Det er svært viktig for dem å arrangere et suksessfullt vinter-OL på hjemmebane i 2022, og hvilket annet land kan gi dem bedre råd for det enn Norge?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!