KRIGSBESØK: Kongefamiliens besøk hos RNAF (Royal Norwegian Air Force) i Canada, under krigen. Fra venstre: Ole Reistad, prins Harald, prinsesse Ragnhild, kronprinsesse Märtha og prinsesse Astrid og offiseren Ludvig Brannvoll.. Foto: Campbell Norsgaard
KRIGSBESØK: Kongefamiliens besøk hos RNAF (Royal Norwegian Air Force) i Canada, under krigen. Fra venstre: Ole Reistad, prins Harald, prinsesse Ragnhild, kronprinsesse Märtha og prinsesse Astrid og offiseren Ludvig Brannvoll.. Foto: Campbell NorsgaardVis mer

Et lite stykke Norge i Canada

Han var skihopper og norgesmester i femkamp, men utmerket seg i de fleste greiner. Her ledet han de norske flyelevene som skulle kjempe for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

TORONTO (Dagbladet) Egentlig var vi på vei for å nyte kanadisk høstfargeprakt ved Muskokasjøen. Men mellom de spektakulære nyansene fra lys grønt, via gult til sprakende rødt som spilte i sollyset langs riksveien nordover fra Toronto, kommer et iøynefallende veiskilt til syne: «Little Norway Memorial».

«The Spirit of Little Norway» Ole Reistad var den legendariske sjefen for Little Norway i Canada fra flyskolen ble etablert og til 1945, da skolen ble avviklet. Han var en populær sjef som sveiset personalet ved skolen sammen også gjennom ikke-militære tiltak. Reistad var yrkesmilitær og flyger, med utdanning både fra Norge, Frankrike og England. Da tyskerne angrep Norge den 9. april 1940, var han sjef for Speidervingen på Kjeller, og sørget for at avdelingen ble overført til Nord-Norge. Der ble han sjef for de norske flystyrkene. Da Norge ga opp forsvaret også av Nord-Norge i juni 1940, flyktet Reistad via Moskva, Sibir og Japan til Canada. Da han kom til den nyopprettede flyskolen for norske flyktninger i Toronto, Little Norway, ble han beordret til å overta kommandoen. Reistad var en fremragende idrettsmann, og mottok Egebergs Ærespris allerede i 1922, 24 år gammel. Han var skihopper og norgesmester i femkamp, men utmerket seg i de fleste greiner. Han var også idrettsleder. Som sjef for Little Norway sørget han for at soldatene fikk solid fysisk trening, vinter som sommer. Lagene fra leiren både i Toronto og i Muskoka vant flere konkurranser mot tilsvarende militære elever fra andre land som var stasjonert i Canada.

Vi svinger av til høyre, og etter noen kilometer på en vei langs hovedveien, dukker en flyplass og en tilhørende liten ekspedisjonsbygning opp, med en rød-, hvit- og blå-stripet vimpel blafrende i høstvinden ved siden et skilt: «Muskoka Air Terminal - Little Norway Memorial».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn