Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et lite stykke Norge

Heroinhandel og injisering foregår åpenlyst i Oslo sentrum. Narkomane sier de trenger et sted å bo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Narkomane som setter et skudd er blitt et dagligdags syn i Oslo. I området rundt Oslo Sentralbanestasjon, spesielt på den såkalte Plata, foregår også heroinhandelen åpenlyst.   

På tross av at Oslo - i forhold til mange andre hovedsteder i Europa - har svært mange lavterskeltilbud for rusmisbrukere, finnes det knapt noen by hvor problemet er så synlig.

Hvorvidt rusmiljøet omfatter flere enn før er uklart, men innslaget av innvandrere og asylsøkere øker.

Første møte med Oslo

Det første reisende som kommer ut fra Oslo S støter på, er tunge rusmisbrukere som raver rundt, eller står og gjør en handel. Både her og rett rundt hjørnet, på Plata, foregår injiseringen for åpen scene.

Reisende som skal til og fra T-banen må ofte brøyte seg vei mellom 30-40 mer eller mindre rusede personer som samles midt i gangpassasjen. Mange føler seg utrygge når de går gjennom området.

- Også vi synes det er ille at det har utviklet seg slik, sier fungerende institusjonsleder i Rusmiddeletatens oppsøkende tjeneste, Wenche Tveit, til Dagbladet.no.

Som sykepleier har hun arbeidet i felten i flere år, og får som leder daglige rapporter fra de utearbeidende. Lang erfaring har også sykepleier og avdelingsleder Bjørnar Traverso, som leder "gatelangs-arbeidet".

image: Et lite stykke Norge

Forbuds-soner?

Begge mener det er en dårlig løsning å fjerne rusmisbrukerne fra visse områder slik de har gjort i København. Der har enkelte soner i byen forbud mot rusmisbrukere - det er derfor man ikke ser dem på "Strøget".

- Om de bortvises fra Oslo S-området, vil de forflytte seg til andre deler av byen. I alle byer dannes det miljøer for tunge rusmisbrukere, sier Wenche Tveit.

Både Tveit og Traverso bekrefter at kjøp, salg og injisering foregår mye mer åpenlyst enn før.

Har sprøyterom

Blant lavterskeltilbudene i Oslo er et sprøyterom ved Prindsen i Storgata, bemannet med sykepleiere som overvåker injiseringen og lærer brukerne hygiene og riktig sprøytesetting. Verken Danmark eller Sverige har slike sprøyterom.

Men bruken av tilbudet i Storgata er begrenset - det er i snitt 40 injiseringer om dagen. Det er bare er lov til å sette ren heroin.

- Mens de fleste tunge rusmisbrukerne blander ut heroinen med andre stoffer, for eksempel rohypnol, sier Tveit.

Dermed har de ingen adgang til sprøyterommet. Tveit mener sprøyterommet også ville blitt brukt mer om det var åpent om kvelden.

Mange uten bolig

Selv om endel av de tunge rusmisbrukerne har bolig eller hospitsplass, er mange bostedsløse.

- Mangel på boliger og behandlingstilbud er det største problemet i Oslo. Kommunale boliger blir det stadig færre av. Det er lange køer for de få plassene som finnes for avrusning (Ullevål) og det er lang ventid for behandlingsplass i rusmiddelomsorgen, sier Tveit.

Subutex et alternativ

Også legemiddelassistert behandling - med metadon - er et knapphetsgode. Det krever en lang søknadsprosess, fast bolig og en fastlege.

- Et alternativ for gruppen av hardt belastede rusmisbrukere er å forsøke et relativt nytt tilbud om subutexbehandling. På klinikk Motivasjon kan man også få hjelp til å søke metadonbehandling, og bistand til å komme seg videre i hjelpeapparatet, sier hun. (Subutex har en slags antabus-effekt ved at man ikke får noen rusfølelse av heroinen).

Mange har så massive problemer, både sosialt, økonomisk og helsemessig i tillegg til selve avhengigheten - at det er vanskelig å få til grunnleggende endringer i livet. Men det går an å få til forbedringer. Og det finnes solskinnshistorier.

- Vi erfarer at svært mange av de tungt belastede narkomane ønsker seg vekk fra denne tilværelsen. Men de trenger bistand, de må leies i hånda, følges til de aktuelle kontorene. Det er dette vi kan bistå med. Og vi skulle vært mange flere, sier Wenche Tveit i Oslo kommunes oppsøkende tjeneste.

HEROIN BLIR BILLIGERE:</B> - Nå koster det 200 kroner for et kvart gram heroin, forteller Rune. Han tror prisen kommer til å falle.
TELTHUS:</B> I dette teltet bor Rune for å få litt prvatliv. Han ønsker seg egen bolig, men er i følge han selv, vurdert som ute av stand til å bo i bolig.
OPPSØKENDE: Wenche Tveit og Bjørnar Traverso i Oslo kommunes oppsøkende tjeneste sier maglende boliger og behandlingsplasser bidrar til at så mange narkomane oppholder seg i byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!