ET STRAMMERE BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen legger frem statsbudsjettet senere i dag. Dagbladet og andre medier møtte Jensen for å stille noen spørsmål til henne. Hun fortalte om et strammere budsjett og at man dermed må prioritere. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Statsbudsjettet 2017:

- Et litt strammere budsjett, rett og slett fordi vi har et vanskelig år bak oss

Det innebærer prioriteringer, ifølge Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har sovet godt, startet finansminister Siv Jensen da hun møtte pressen utenfor sitt hjem i Oslo klokka 06.25 i dag morges.

- Det er en viktig dag. Vi skal presentere statsbudsjettet for 2017, og det er det mange som er spente på, selvsagt, fortsetter Jensen.

Ifølge NTB legger regjeringen opp til å bruke 225 milliarder av oljefondet på statsbudsjettet for neste år. Det tilsvarer cirka 3 prosent av fondet.

- Strammere

Jensen sier at dagens økonomiske situasjon i Norge tilsier at statsbudsjettet «vil bli strammere enn tidligere».

- Det er en situasjon som er litt mer krevende enn det pleier å være - og et litt strammere budsjett, rett og slett fordi vi har et vanskelig år bak oss, sier Jensen.

- Et strammere budsjett betyr at vi må prioritere, fortsetter Jensen, som sier at budsjettet er godt gjennomarbeidet og tilpasset dagens økonomiske situasjon.

- Penger på bok

Finansministeren sier videre at regjeringen ønsker å føre en ekspansiv finanspolitikk.

- Norge har penger på bok som gjør at vi kan gjøre dette. Det har vært utfordringer etter at vi fikk dette oljeprissjokket, og det har gjort vondt for mange.

- Hvordan er det å bli møtt her utenfor ditt hjem av pressen?

- Det er hyggelig. Det er mange som er spente på budsjettet, sier Jensen.

- Ser lyspunkter

Jensen sier at det å skape flere trygge arbeidsplasser og ha en økt innsats mot arbeidsløshet er blant det som står øverst på lista over prioriteringer.

- Selv om vi ser lyspunkter, selv om det kan tyde på at ledighetstoppen er nådd, er det for tidlig å heise flagget, sier hun.

Budsjettet legges fram klokka 10.00. Her er noen av lekkasjene.