Et liv fylt av rus, våpen og kriminalitet

FROGNER (Dagbladet): Fra vitneboksen i Frogner grendehus har venner og bekjente av Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød gitt innblikk i en verden fylt dop og kriminalitet og våpen. En verden der mye skjer i amfetaminrus - og der det florerer rykter om trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Kirkemo Haukeland skal ha bedt vitnene Arman Vestad og Odd Helge Hoel om å drepe tre mennesker. Både Kristin, Vestad og Hoel var påvirket av amfetamin da forespørselen om drap angivelig kom.

- Amfetaminrus behøver ikke svekke troverdigheten til vitnene, kommenterer psykolog John Sandstrøm.

Snakker lettere

Kristin har i sin forklaring nektet for at hun spurte om Vestad og Hoel kunne drepe tre mennesker mot betaling i Trondheim ved nyttårsskiftet 1998- 99.

Dette betyr at Nes herredsrett må vurdere troverdigheten til Kristin opp mot troverdigheten til de to vitnene i forhold til tiltalen for medvirkning til trippeldrap.

Psykologen sier misbrukere av det sentralstimulerende stoffet amfetamin først og fremst snakker lettere når de er påvirket.

- Amfetamin er et livsfarlig stoff. Men det en person sier i amfetaminrus kan nok tillegges mye større vekt enn det en person sier i alkoholrus. I alkoholrus blir mange sentimentale. I amfetaminrus blir ikke personligheten i den grad oppløst som i alkoholrus, og en misbruker blir ikke til de grader rotete som under sterk påvirkning av alkohol.

Konklusjonen er at man kan stole mer på det en person får høre og sjøl forteller i amfetaminrus enn i sterk alkoholrus. Men det er selvsagt individuelle forskjeller.

Aggressivitet

- Hva med hukommelsen når amfetaminrusen tar slutt?

- Den kan nok være ganske varierende, men helt klart bedre enn etter en kraftig alkoholrus. En amfetaminbruker vil huske det vesentligste, når han blir nykter igjen, sier psykologen.

Sandstøm har bare fulgt Orderud-saken i media. Han har merket seg beskrivelsen av åstedet i kårboligen, og sier: - Uten å sikte til noen av de tiltalte, bærer åstedet etter min mening preg av villskap. Det kan tyde på at vi står overfor tre mord som godt kunne vært utført i nettopp amfetaminrus. Slik rus kan utløse en voldsom aggressivitet.

Ville fester

Med brei beinføring og en kropp som vitnet om utallige timer på helsestudio, kom elektrikeren og eksdørvakta Odd Helge Hoel til Nes herredsrett tirsdag. Han fortalte om sine møter med Kristin i jula 1998 og på nyåret 1999.

- Jeg husker ikke så mye fra den tida. Hele perioden er som en graut, sa Hoel. Mens de begge var påvirket av amfetamin, spurte Kristin, ifølge Hoel, om han kunne være med å drepe tre.

- Jeg hørte bare etter med et halvt øre. Jeg trodde det var «pepperprat», sa Hoel.

Med «pepperprat» mente han useriøst snakk i amfetaminrus.

Glattbarberte og munnrappe Arman Vestad, som hjalp Kristin med å skaffe to 22 kaliber pistoler i Molde, betegner seg selv som en «notorisk kriminell». Han fortalte retten om ville fester, med mye amfetamin og ecstasy. Han og Kristin var ruset på amfetamin da hun skal ha forsøkt å rekruttere ham til å begå trippeldrap.

Rusa i avhør

I strikkegenser og oransje bukser, entret en eksvenn av Lars Grønnerød vitneboksen onsdag. Den 32 år gamle arbeidsledige mannen gikk da bort fra det meste han tidligere har sagt i avhør, blant annet at Lars spurte ham om han ville drepe tre, og om han kunne skaffe Uzi maskinpistoler.

- Jeg må ha blandet Lars med en annen. Det var nok en annen som spurte etter Uzi, sa han. På spørsmål om ikke forespørselen var så spesiell at han burde huske hvem som kom med den, bare trakk han på skuldrene. Han sa han var påvirket av amfetamin under avhøret og at han derfor hadde «rota».

Husket lite

Den dresskledde mannen som entret vitneboksen etter 32-åringen, presenterte seg som selvstendig næringsdrivende som jobbet med kundedatabaser på utesteder. Han var velformulert.

- Beklager at jeg ikke kan hjelpe deg med å si at jeg lyver , sa 32 åringen da advokat Frode Sulland mer enn antydet at han løy i retten.

Han fortalte at han skjønte våpnene Kristin ville ha «skulle brukes til en kriminell handling», men at han ikke stilte henne noen oppfølgingsspørsmål av den grunn.

- Jeg vet jo hva våpen brukes til, sa 32-åringen, som er kjent i Oslos underverden.

Det som er klart, etter at fire fra Kristin og Lars' tidligere omgangskrets har forklart seg, er at noen av dem lyver. Alle ser ut til å kjenne alle, og om de ulike vitnene er uenige på mange punkter, ser de ut til å være enige om en ting: De er lite glade for å være trukket inn i trippeldrapssaken. Og alle har et anstrengt forhold til politiet.