DØDE I DAG: Et langt liv i og for arbeiderbevegelsen er over. Reiulf Steen døde i dag tidlig etter lang tids sykdom, Bildet er fra et intervju i forbindelse med hans 75 årsdag i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DØDE I DAG: Et langt liv i og for arbeiderbevegelsen er over. Reiulf Steen døde i dag tidlig etter lang tids sykdom, Bildet er fra et intervju i forbindelse med hans 75 årsdag i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Et liv i og for arbeiderbevegelsen

Reiulf Steen døde i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steen ble født 16. august 1933 på Sætre Hurum i Buskerud. Han døde i dag tidlig med sin familie rundt seg. Ap-leder Jens Stoltenberg tok avskjed med Ap-giganten tirsdag ettermiddag.

- Jeg har sett det meste av verden gjennom arbeiderbevegelsen og er veldig takknemlig for hva arbeiderbevegelsen har gitt meg, sa Steen i et intervju med Dagbladet da han fylte 75 år.

Obligatorisk å gå inn i arbeiderbevegelsen - Å gå inn i arbeiderbevegelsen der jeg kom fra, var nærmest like obligatorisk som å bli konfirmert, sa han.

Han var et usedvanlig politisk talent og steg raskt i gradene i AUF og Youngstorget. Der ble han vitne til maktkampen mellom gigantene Einar Gerhardsen og Haakon Lie.

Seinere, som Ap-leder, havnet han i det han har kalt tvangsekteskapet, det vil si delt lederskap med statsminister Odvar Nordli. I 1981 «snakket noen sammen» og Gro tok over som statsminister og deretter som partileder.

- Mitt forhold til arbeiderbevegelsen er følelsesmessig. Jeg lærte å danse i arbeidersamfunnet, jeg lærte politikk og alt annet. Jeg har sett det meste av verden gjennom arbeiderbevegelsen og er veldig takknemlig for hva arbeiderbevegelsen har gitt meg, sa Steen til Dagbladet.

Farløs Faren døde under et skirenn foran øynene på Reiulft da han var syv år. Steen omtalte seinere den farløse barndommen som vanskelig.
Per Egil Hegge skrev i 1998 at det gikk "en journalist gikk tapt da Steen lot seg overtale til å bli politiker."

Lang politisk karriere Steen var leder av Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981, og satt i partiets sentralstyre i tre perioder på til sammen 25 år.

Steen er den siste av arbeiderbevegelsens ledere som kom fra arbeiderklassen. 17 år gammel begynte han yrkeslivet som fabrikkarbeider i Nitroglycerin Compagniet på Sætre.

Men den politiske karrieren startet han tidligere. Som 14-åring ble han valgt til nestleder i Hurum Arbeiderparti. I 1950 ble han leder i AUF i Buskerud. I 1958 ble han AUF-leder, og åtte år senere partisekretær i Ap. Med Trygve Bratteli som leder ble Steen i 1965 valgt til nestleder.

Ikke statsminister I 1975 ble han leder av Ap, mens Gro Harlem Brundtland kom inn som nestleder. Han var leder fram til 1981 da Gro overtok, og dannet sin første regjering. Steen er så langt den eneste Ap-leder som ikke ble statsminister.

Steen kom fra typisk arbeiderklasse, men var også en stor intellektuell som skrev en rekke bøker og var en stor og beundret taler. Han jobbet i fire år som journalist i Fremtiden i Dammen, før det ble politikk på heltid.

- Han har blikk for det aktuelle og for den gode formulering, og han går i mange av de fallgruber som er en del av journalistikkens egenart, skrev Per Egil Hegge om han.

Chile Etter at han gikk ut av Stortinget, ble han utnevnt til ambassadør til Chile, Peru og Ecuador. Der traff han Inés Vargas, som ble Steens andre kone. Hun var visejustisminister i Chile da Salvador Allendes regjering ble styrtet ved et militærkupp i 1973.

Han har fire sønner fra sitt første ekteskap, og han var svigerfar til Raymond Johansen.

I intervjuet med Dagbladet i 2008 fortalte Steen om Parkinson-sykdommen som plaget han.

Kjærlighet i koleraens tid - For øvrig er det ingen tragedie å bli gammel hvis man ikke er ensom. Og det er jeg ikke, tvert imot, jeg har stor familie og er glad for å ha et veldig nært forhold til mine barn, sa Steen.

Favorittboka blant favorittforfatter  Márques' romaner var «Kjærlighet i koleraens tid», som handler om livslang og lidenskapelig kjærlighet gjennom skiftende og krevende kår.

- Kjærlighet i alderdommen har nok mer med ømhet å gjøre. Man må ha innsikt i at det å være gammel er å ikke ha den samme virilitet som man hadde som ung. Man kan ha et vel så rikt følelsesliv, men det er ikke i samme grad styrt av kjønn og sex, sier Steen.

Skurk og helt - I media har jeg vært både skurk og helt. Det har vært tegnet mange bilder av min person opp gjennom årene - ingen av dem sanne, sa Steen til Nordlys i 1992.