Et liv i politiets søkelys

Drap, ran, våpen og narkotika er noen av ingrediensene rundt de ranssiktede som ble skutt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til i går ble Sven-Eirik Utsi og Carlo Jeanette Hellevig skutt under en politiaksjon i DnB Nors lokaler på Jessheim. Politiet mener de to tilhører kjernen i miljøet av hardbarkete ranere i Norge.

Fikk nye venner

Finnmarkingen Sven-Eirik Utsi (35) fra Tana har lenge vært en av de mest sentrale skikkelsene i det norske ransmiljøet. Han er dømt for et bankran i 1995 med 2,4 millioner kroner i utbytte. Noen få tusenlapper er alt som ble funnet i ettertid. Under ranet ble Utsi skadd, og blodflekker sprutet på skjorta til en av bankfunksjonærene. En blodanalyse felte Utsi, den første raneren i norsk kriminalhistorie som ble dømt på bakgrunn av DNA-materiale. Han tilsto.

I 1990 ble Tana-væringen dømt etter at han slo ihjel en mann med et stolbein og støvsuger-rør. I retten hevdet Utsi at han var blitt seksuelt misbrukt av avdøde. Han var opprinnelig tiltalt for forsettelig drap, men retten omgjorde dette til uaktsomt drap. Han fikk to års fengsel for mishandlingen i lagmannsretten, men Høyesterett skjerpet straffen til fem år. For ranet i 1995 fikk Utsi fire års fengsel. Utsi skal ha kommet i kontakt med ransmiljøet i hovedstaden da han sonet dommen etter det uaktsomme drapet.

Lite miljø

Ifølge Aftenposten består den harde kjernen i det norske ransmiljøet av rundt 40-50 mennesker. Det finnes flere grupperinger, men de samarbeider også ved enkelte anledninger. I tillegg til den harde kjerne finnes det også et ytre nettverk som har mindre indirekte roller ved ransplanlegging. Det kan være alt fra å stjele biler og skilter, omlakkering, skaffe billetter, sørge for alibi, skaffe dekkleiligheter og utføre kartlegginger av rutiner, til f. eks verditransporter.

Utsi har i flere år vært i politiet søkelys etter grove ran. Han er tiltalt for et verditransportran i Drammen i desember i 2003. Ifølge VG ble Utsi sett kjørende av politispanere i ransbilen i stor hastighet, bare timer før vekterne ble overfalt. Utbytte fra ranet ble under 100 000 kroner.

Et annet pengetransportran i Drammen, med langt større utbytte, knyttes også til Tana-væringen. 9. desember 2002 ble en verditransport ranet for rundt 10 millioner kroner. Utsi er siktet for dette ranet, men politiet har slitt med å finne konkrete beviser som knytter han til ugjerningen.

God råd

Før ranet slet 35-åringen økonomisk. Han skyldte penger for et kjøleskap og hadde ubetalte regninger etter oppussing. Men etter ranet var ikke penger noe problem lenger. Ifølge VG brukte han opp til 100 000 kroner i uka på spill. Mannen hadde null i inntekt og formue, og en gjeld på to millioner kroner.

Likevel har politiet så langt tatt beslag og hefte i en enebolig i Ski og andre verdier knyttet til Utsi summert til 12 millioner kroner, skriver VG.

Etter NOKAS-ranet i Stavanger ble Utsi etterlyst og siktet bare timer etter at ranerne slo til. Men Utsi meldte seg frivillig til politiet og dokumenterte at han ikke var i Stavanger ransdagen. Han ble dimmitert, men det betyr likvel ikke at de stanset etterforskningen rundt ham.

Politimann med løsbart

Utsis makker, Carlo Jeanette Hellevig (40) som også ble tatt i banklokalene på Jessheim er godt kjent av politiet. Han er opprinnelig belgisk og har ran- og narkotikadommer på rullebladet.

I 1996 utførte han et spektakulert og svært brutalt pengetransportran, forkledd som falsk politimann med løsbart. I en stjålet bil, utstyrt med blålys vinket han og tre andre ranere pengetransporten inn til en kontroll langs veien ved Larvik. De ga inntrykk av at sjåføren hade kjørt for fort og pågrep budbilsjåføren som transporterte rundt 400 000 kroner.

Budbilsjåføren ble påsatt strips, bakbundet, tapet for øyne og munn og dumpet i et skogsområde av ranerne. han ble funnet tre timer senere. Han fortalte at politiet som hadde stanset ham var kledd i lyseblå skjorter påsydd falske merker og distinksjoner, skriver VG. Etter ranet i 1996 slet budbilsjåføren psykiske problemer og måtte slutte i yrket. Carlo Jeanette Hellvig ble dømt til to og et halvt år for ranet.

Kom for sent

Han er også dømt for et ran på Ernst Hotell i Kristiansand i 1993. Han måtte sone halvannet år etter at han forsøkte å tømme en safe for penger. Ranet var mislykket da Secutritas hadde tømt safen kort tid før Hellevig slo til. Belgieren er også dømt for narkotika- og våpenbesittelse i 2001.

Også Hellevig er knyttet til NOKAS-ranet. Han ble pågrepet halvannen måned etter ranet på Kjevik lufthavn i Kristiansand. Da kom han fra Thailand. Han har avgitt blodprøve til politiet, men de har ikke klart å knytte ham til selve ranet.

Politiet har hatt problemer med å knytte Utsi og Hellevig direkte til forskjellige kriminelle handlinger. Etter at de ble tatt inne i banklokalene på Jessheim, er det plustelig Utsi og Hellvig som har fått et forklaringsproblem overfor lovens lange arm.

Under strenge sikkerhetstiltak blir de begjært varetektsfengslet i Nedre Romerike tingrett i dag klokka 15. Politiet vil ha dem fengslet i fire uker, noe de helt sikker får medhold i.

<B>TRENER MYE:</B> Utsi bruker mye tid på å holde kroppen i form. Han er sterk, og kan utføre armhevinger med et menneske sittende på ryggen sin.
RANSAKET:</B> I går gikk politiet inn i huset til Utsi på Ski sør for Oslo.