Et liv i strid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel feirer i disse dager 60 års uavhengighet som stat. Det er festivitas og markeringer over hele landet, og for en stakket stund kan israelerne glemme alle problemer og uløste konflikter med palestinerne og andre arabiske naboer. For palestinerne er det ingenting å feire. De kaller det som skjedde i 1948 for al-Nakba – katastrofen. De mistet sitt land, og over 700 000 av dem måtte flykte.

Dagens jubilant er sterk i kroppen, med et militært forsvar som er de arabiske nabolandene overlegent og med et atomvåpenarsenal det såkalte verdenssamfunnet stiller få eller ingen spørsmålstegn ved. Men det ungdommelige pågangsmotet er borte, og resignasjonen og frykten har tatt over. Mange års tilbakeslag – flere av dem selvforskyldte – har svekket håpet om fred. Staten Israel setter opp alarmer og andre beskyttelsesmekanismer for å holde inntrengere unna. Mest iøynefallende er den såkalte sikkerhetsmuren som er bygd langs og utenfor Israels østgrense mot det som kanskje en dag blir en palestinsk stat.

I dag er 60 år ingen alder, og mange i den aldersgruppa innleder nettopp da en ny epoke i livet; ved å tenke i nye baner, utvide horisonten og legge planer man ikke har hatt anledning til å realisere tidligere. Her ligger kanskje Israels utfordring. Bruk av militær makt har ofte gått foran politiske handlinger. Å etablere fakta på bakken, som ved å bygge ulovlige bosettinger på okkupert jord, har skaffet landet større areal, men også mange flere uløste problemer og flere fiender. Skepsisen til utenverdenen ligger dypt i den jødiske sjelen på grunn av forfølgelser og overgrep gjennom historien – med holocaust som den vondeste verkebyllen.

Vi ønsker dagens jubilant til lykke, men håper samtidig at 60-åringen prøver å viske ut noen av de vonde minnene og se framover med tro på at fred er mulig. Alle palestinere er ikke potensielle terrorister. De fleste Israel-kritikere er ikke antisemitter, men opptatt av rettferdighet og menneskerettigheter. Verden er ikke svart og hvit.