Et lukket land

LONDON (Dagbladet): Britene møter nå skilt med «Hold dere unna» og «Stengt på grunn av munn- og klovsyke» overalt. Storbritannia er blitt et lukket land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv en av de få gårdene i London, som drives for at skolebarn skal bli kjent med husdyr, har stengt portene. Ved Hounslow Urban Farm i Vest-London møtes vi av skiltet «Landbruksdepartementet har bedt oss stenge gården inntil videre. Dette skyldes munn- og klovsyken i andre deler av landet». Gården har 12 kyr, 82 sauer, 49 griser, 23 geiter og 5 ponnier foruten gjess, høns, ender, kaniner og kalkuner. Gårdsbestyreren kan bare snakke med oss på mobiltelefon.

- Vi har fått beskjed om å ikke slippe noen uvedkommende inn, sa Malcolm Painter.

- Vi taper 6000 kroner dagen fordi vår eneste inntekt er besøkende, og de har ikke lenger adgang, sier en bekymret gårdsbestyrer.

Rådyr i fare

Noen av Londons største parker, Richmond park, Bushy park og Hampton Court park er alle stengt, fordi rådyra som lever der ikke må smittes.

I Richmond park var det ikke en sjel. Ingen spilte fotball, ingen hundeeiere luftet hundene og heller ingen ryttere var å se, bare en stengt port med skilt om at det er forbudt å gå inn i parken.

På denne tida av året forberedes også mange hesteveddeløp, men i år vil mange bli avlyst. På Sandown Racecourse i London var det i går leketøysutstilling, ikke hesteveddeløp. Veddeløpene i Doncaster, Huntingden, Lingfield og Wolverhampton er blitt avlyst. Det største stevnet er Cheltenham Festival 13.- 15. mars, men det blir sannsynligvis også stoppet.

Ingen fotturer

Briter som er glad i å gå fotturer, må holde seg til byene eller parker hvor det ikke finnes dyr som kan smittes. Over hele landet er de fleste tradisjonelle stiene gjennom skoger og heier blitt stengt. Bare i områder som ikke brukes til beiting, er det tillatt å gå.

Noen av de vakreste naturområdene, som Dartmoor, Snowdonia, Peak Distrikt, Yorkshire Dales, Lake District i Nord-England og fjellområder i Skottland er stengt av for å hindre at villdyr og beitedyr blir syke .

Bare byene er like livlige som før. Fotballkampene er ikke avlyst, teatrene er åpne - for ikke å glemme puben.

Også mange av safariparkene og de zoologiske hagene er blitt stengt, men London Zoo holder portene åpne, man må bare desinfisere skoene før man slipper inn.

51 utbrudd

Stadig flere områder rammes, i går kunne veterinærene opplyse at det er 51 bekreftede utbrudd av munn- og klovsyke i Storbritannia.

Neste uke vil virkningene bli mer merkbare for dem som er avhengige av jordbruket. Det gjelder landbruksarbeidere, lastebilsjåfører, ansatte i slakteriene og i butikkene. Det er ventet at flere tusen vil bli permittert eller mister jobben.

Slakter Colin Palmer i Ealing har et skilt i vinduet der han garanterer at alt storfekjøttet kommer fra Skottland. Han har ikke lenger svinekjøtt, og kan fortelle at storfekjøttet og sauekjøttet vil ta slutt i neste uke.

Prisen på disse kjøttvarene er allerede gått opp 30 prosent. Den kan stige ytterligere.

<B>INGEN ADGANG:</B>Munn- og klovsyke-epidemien har nådd Skottland, og brenningen av dyr er i gang. Her stenger politiet en gård i Lockerbie hvor det er mistanke om smittefare.