- Et lykketreff at Tina (25) sikret overvåkningsbilder

Etterforskningsekspert sier at feilgrep de første timene og dagene i en kriminalsak kan få katastrofale følger.

LYKKETREFF: 25 år gamle Tina Maabø Tellefsen sørget for at politiet sikret dette overvåkningsbildet fra natt til 3. august, som viser den drapssiktede politimannen sammen med den nå avdøde Linn Madelen Bråthen (33). 
Foto: Politiet / NTB scanpix
LYKKETREFF: 25 år gamle Tina Maabø Tellefsen sørget for at politiet sikret dette overvåkningsbildet fra natt til 3. august, som viser den drapssiktede politimannen sammen med den nå avdøde Linn Madelen Bråthen (33). Foto: Politiet / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ting gikk galt da Telemark politidistrikt lørdag 3. august fikk melding om en død kvinne i vannet utenfor Sandøya like øst for Breviksbrua.

Blant annet har det kommet fram at den drapssiktede politimannen (40) var den som holdt kontakt mellom politiet og de nærmeste pårørende. I tillegg skal han ifølge Porsgrunn Dagblad ha vært med i båten som rykket ut for å identifisere liket av Linn Madelen Bråthen (33).

- Det skurret I går sa avdødes bror, Glenn Bråthen (36), at han hadde reagert da den drapssiktede politimannen hadde kommet til familien med opplysninger fra den foreløpige obduksjonsrapporten.

- Da skurret det for meg. Uansett hva som hadde skjedd, ville jo politimannen fått status som vitne i forbindelse med et uavklart dødsfall. Det var jo allerede klart at han var en av de siste som hadde sett henne i live.

Bråthen mener politiet dessuten at politiet allerede dagen etter at søstera ble funnet død hadde konkludert med at det var et selvmord.

Tar selvkritikk Telemark politidistrikt har tidligere bekreftet at politimannen hadde en uheldig involvering i saken i starten, og tar også selvkritikk på at de ikke sikret overvåkningsbilder før 25 år gamle Tina Maabø Tellefsen ved hjelp av litt detektivarbeid fant fram til overvåkningskameraet.

- Vi skulle gjerne ha fått tak i overvåkningsbildene tidligere, og det må vi ta selvkritikk på. Vi ønsker alltid å få tilgang til bevis så raskt som mulig, og prøver å innhente dette så raskt som mulig, sier visepolitimester Knut Kolloen ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.

Han vil imidlertid ikke imøtegå de andre påstandene.

- Da diskuterer og argumenterer jeg med faktaopplysninger som Vestfold politidistrikt forvalter nå. Derfor avstår vi fra å kommentere, sier Kolloen.

- Vi må ha en grundig gjennomgang for å unngå at vi tar slike valg seinere. Vi jobber alltid for å gjøre ting på en best mulig. Dette er åpenbart et tilfelle vi har noe å lære av, og se hva som gikk bra og ikke gikk bra.

- Katastrofale følger Etterforskningsekspert Ivar Fahsing ved Politihøgskolen forsker på beslutningstakning i drapssaker og sier at et for smalt fokus i initialfasen kan få katastrofale følger. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke har inngående kjennskap til saken.

- Det er avgjørende å stille de riktige hypotesene så tidlig som mulig, og at de relevante hypotesene undersøkes. Om man har for få relevante hypoteser, kan det få katastrofale følger. Det er farlig å stoppe å lete etter andre forklaringer, sier Fahsing til Dagbladet.

FÅR ROS: Tina Maabø Tellefsen sørget for å finne beviset som felte politimannen gjennom et videokamera på Brotrovet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FÅR ROS: Tina Maabø Tellefsen sørget for å finne beviset som felte politimannen gjennom et videokamera på Brotrovet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- For eksempel er det å be om vitneobservasjoner flere uker etterpå, slettes ikke like forhåpningsfullt som å be om det rett etter hendelsen.

Roser Tinas (25) detektivinnsats Fahsing understreker at det er svært viktig å sikre alle mulige spor, og spesielt elektroniske spor - siden dette fjernes raskt på grunn av personvernlovgivningen.

Han gir detektivinnsatsen til Tina Maabø Tellefsen (25) skryt for at hun sikret viktige bevis.

- I denne saken konkret var det jo et lykketreff at en venninne av den avdøde sikret seg overvåkningsbilder ved hjelp av sitt bekjentskap med en vekter.

- Sikring av slike bevis og vitneobsverasjoner kan ha helt avgjørende betydning for å føre bevis - ikke bare for å bevise skyld, men også renvaske noen.

- Involverte påvirker etterforskerne I sin forskning peker Fahsing på en rekke viktige faktorer som kan få alvorlige følger for saken.

- En viktig faktor er hvem som er involvert. Når det er en politimann involvert, kan dette ha noe å si og påvirke etterforskerne i en kritisk fase. Det må gode systemer og rutiner til for å komme forbi dette, og det stiller ekstra høye krav til faglig ekspertise.

- Ideelt sett bør ikke politiet påvirkes av slike forhold, men en politietterforskers første erkjennelse bør være at «ja, jeg blir påvirket».

Han advarer politifolk mot å falle ned på stereotyper, og la store deler av etterforskningen avgjøres av hvem mistenkte eller offeret er.

Norsk politi dårlig ut i forskning Fahsing sammenlikner i sin forskning norske og britiske etterforskere.

- Jeg har sammenliknet deres evne til å stille hypoteser i utfordrende saker, og her kommer ikke norske kriminaletterforskere godt ut. Vi har et stykke å gå med å utvikle spesialkompetanse, mener han.

Blant sakene han har utfordret de norske og britiske etterforskerne på, handler om en kurdisk jente som har forsvunnet og at faren hennes oppfører seg underlig.

TAR SELVKRITIKK: Visepolitimester i Telemark politidistrikt tar selvkritikk.
Foto: Ola Haram / Scanpix
TAR SELVKRITIKK: Visepolitimester i Telemark politidistrikt tar selvkritikk. Foto: Ola Haram / Scanpix Vis mer

- Her er det stereotypier å passe seg for. Norske etterforskere produserer gjennomsnittlig halvparten så mange hypoteser som sine britiske kollegaer.

Fahsing forteller at denne type problemstillinger er et stort satsningsområde for Politihøgskolen, og står helt sentralt når de utdanner nye etterforskere.

EKSPERT: Doktorgradsstipendiat Ivar Fahsing ved Politihøgskolen. Foto: FHS
EKSPERT: Doktorgradsstipendiat Ivar Fahsing ved Politihøgskolen. Foto: FHS Vis mer