ANGREP I TELTET:  Isbjørnen som angrep den nroske padleren på Nordaustlandet på Svalbard, ble fraktet med helikopter til Longyearbyen i kveld. FOTO: J.B. LIE.
ANGREP I TELTET: Isbjørnen som angrep den nroske padleren på Nordaustlandet på Svalbard, ble fraktet med helikopter til Longyearbyen i kveld. FOTO: J.B. LIE.Vis mer

- Et lykketreff hvis de slipper fra isbjørnen uten varige skader

Ingen er så godt forberedt som Ludvig (22) og Sebastian (23), sier lærer og rådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Idrettslærer og havpadler Erik Skauen i Fredrikstad har vært den fremste rådgiveren til de to friluftsentusiastene og eventyrerne fra Østfold før kajakkturen rundt Svalbard fikk en dramatisk stopp i morges.

En 300 kilos isbjørn kom plutselig inn i teltet, hogg tak i Sebastian Plur Nilssen (23) og slepte han 40 meter bortover teltplassen før ekspedisjonskameraten Ludvig Fjeld (22) fikk skutt og drept bjørnen.

- Det var trist at noe sånt skulle skje, men samtidig er det et lykketreff hvis de kommer seg fra dette uten varige men, sier Skauen til Dagbladet.

 FØR AVREISE:  Sebastian Plur Nilssen (23) fra Fredrikstad (til venstre) og Ludvig Fjeld (22) fra Sarpsborg med fullt utstyr i Trygghamna på Spitsbergen like før starten på den dramatiske Svalbard-ekspedisjonen 5. juli. FOTO: svalbard360.com
FØR AVREISE: Sebastian Plur Nilssen (23) fra Fredrikstad (til venstre) og Ludvig Fjeld (22) fra Sarpsborg med fullt utstyr i Trygghamna på Spitsbergen like før starten på den dramatiske Svalbard-ekspedisjonen 5. juli. FOTO: svalbard360.com Vis mer

Han har kjent dem siden de var elever på idretts- og naturbruklinjen på Kalnes videregående skole. Nå bruker han begge som instruktører for nye elever både til padleutflukter og fjellturer.

Plur Nilssen  var ved bevissthet da kameraten fikk varslet sykehuset i Longyearbyen ved 12-tiden.

Hode, nakke og overkropp Sykehuset beskriver skaden som «moderate til alvorlige».

Ifølge Svalbardposten har 23-åringen sårskader i hode, nakke og overkropp.

Foto: Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.
Foto: Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen. Vis mer

Erfarne Skauen skjønner at folk lurer på hvilke kvalifikasjoner to unge menn i begynnelsen av 20-årene har for å sette i gang med et risikoprosjekt som ingen har fullført før: å padle samtlige 2 000 kilometer rundt de fire store øyene på Svalbard (Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya.

- Ingen bedre forberedt - Til det kan jeg si at jeg ikke kjenner noen som er bedre rustet til en slik tur enn Ludvig og Sebastian. De har ekstrem styrke både fysisk og mentalt og er uvanlig harmoniske og ydmyke overfor naturkrefter. De begynte å prate om denne turen for tre fire år siden, og startet forberedelsene for to år siden, sier Skauen.

Han mener guttene også har blitt gode til å vurdere risiko.

- Når isbjørnen først måtte avlives, kan det ha vært litt flaks at det var Ludvig som måtet skyte. Han er den mest erfarne jegeren, sier Skauen.

Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.
Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand. Vis mer

De to hadde forberedt seg spesielt på tre farer: isbjørn, hvalross og klimaforholdene - blant annet kalvende isbreer.

Ikke mat i teltet - Isbjørnen har ekstremt god luktesans, og de var nøye på at de ikke skulle sove med mat i teltet, men pakke den ned i sekkene og sette dem på utsiden. De var også veldig nøye på at de skulle sette på snublebluss rundt teltet slik at de skulle få et varsel dersom isbjørnen kom. Jeg har vært i kontakt med familien til den ene, men vet ikke noe om hva som skjedde da de ble overrumplet av bjørn, sier Skauen.

Hvis ikke bjørnen blir skremt av bluss, hjelper det lite å sette opp snubletråder for å bli varslet.

En voksen isbjørn kan løpe i over 30 kilometers fart over korte distanser. Det er samme tempo som mellomdistanseløperne i friidretts-EM i Barcelona.

Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.
Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand. Vis mer

De to padlerne, som tidligere blant annet har tatt seg fram 700 kilometer i kajakk fra Kinsarvik til Østfold, dro fra Spitsbergen 5. juli.

Det var under telting på Ekstremhuken på Svalbards nest største øy Nordaustlandet at isbjørnen gikk til angrep.

- Ingen vimsete ungdommer Markedskoordinator Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken, som er en av sponsorene til de to Svalbard-padlerne, bekrefter det seriøse inntrykket som lærer og havpadler Erik Skauen gir.

- Jeg kan ikke minnes å ha hatt med så grundige karer å gjøre i noe prosjekt vi har sponset. Dette er absolutt ikke noen «turister» eller vimsete ungdommer, skriver Berli-Johnsen i en mail til Dagbladet.

Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.
Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand. Vis mer

Ludvig Fjeld studerer økonomi og skogbruk på Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

Sebastian Plur Nilssen har den siste tiden jobbet i barnevernet ved siden av idrettsstudier på Telemark distriktshøgskole. Han har også jobbet med hundene til Iditarod-vinner Robert Sørlie.

sin hjemmeside har de rapporter fra sitt Svalbard-eventyr til og med tirsdag.

Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.
Foto: Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand. Vis mer

I 1995 ble ei jente drept av isbjørn på Platåfjellet på Svalbard.