- Et makkverk av en hundelov

Utkastet til ny hundelov slaktes av hundeorganisasjonene. Særlig det de omtaler som «hundemord-paragrafen» får hard medfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Kennel Klub (NKK) og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) la i dag fram sine høringuttalelser til lovutkastet til Lov om hunder og hundehold. Ingen i det tallrike lederkorpset la fingrene imellom, da de beskrev lovutkastet under en pressekonferanse i Oslo.

- Justisdepartementet har servert oss et makkverk av en lov. Selvtektspunktene i lovutkastet er helt horrible. Her vil de ta inn igjen hundemordparagrafen, sier Bjarne Oppegård, generalsekretær i NJFF, til Dagbladet.no.

Den omstridte paragrafen går ut på at hunder som truer, jager eller er i ferd med å angripe dyr eller mennesker, kan skades eller avlives av enhver, etter ens egen subjektive vurdering.

NKK og NJFF mener dette åpner for rene hundemord. For folk som er redde for hunder kan enhver hund virke truende, mener de to foreningene, som representerer over 90000 hundeeiere.

Farlige hunder

- Problematikken med farlige hunder må tas på alvor, og vi ser at det er nødvendig med avlivning i visse tilfeller. Men det kan ikke være opp til enhver å avgjøre om en hund skal drepes, sier Eivind Mjærum, formann i NKK.

Foreningene og deres advokat, Bengt Beverfeldt, mener at nødvergeparagrafen dekker alle de situasjoner hvor hunder er en trussel for mennesker. Når det gjelder avlivning av farlige hunder for øvrig, mener de at dagens regelverk dekker dette godt nok.

- Utrolig skuffet

- Vi har arbeidet i 10 år for å få en egen hundelov. Men vi ble utrolig skuffet over dette utkastet. Det sies ikke et eneste ord, i hele utkastet, om de positive tingene hunder bidrar med i samfunnet, sier Oppegård.

Kennelklubben synes Justisdepartementets forslag tyder på en innstilling om at hundehold ikke har noen nytteverdi for samfunnet og hundeeierne, men at det heller er et akseptert onde.

- De som har forfattet dette lovutkastet har ikke det minste greie på hund. Og det er svært oppsiktsvekkende at ikke en eneste hundeorganisasjon ble kontaktet før utkastet var ferdig, tordner Oppegård og Mjærum, nærmest i kor.

Engstelige hundeeiere

- Vi har fått veldig mange reaksjoner på dette lovutkastet fra hundeeiere. Mange er engstelige. Jeg kunne knapt få åpnet mailen min i en periode, på grunn av pågangen, opplyser Mjærum overfor Dagbladet.no.

Det finnes til sammen 300000 hunder i Norge. Om lag 4000 mennesker blir hvert år bitt av hund, slik at de må til lege eller sykehus for behandling, ifølge Justisdepartementet.

even.teimansen@dagbladet.no

SINTE: Eivind Mjærum, formann i NKK, og generalsekretær Bjarne Oppegård i NJFF er begge svært kritiske til at ingen organisasjoner er kontaktet før lovutkastet var ferdig.
<B>GLEMT: </B>Jaktkonsulent Sven Stenbrenden synes det er merkelig at jakthunder ikke er nevnt i lovutkastet.
<B>NYTTIG: </B>Mange hunder gjør en nyttig innsats for samfunnet. Dette er ikke nevnt i utkastet til hundelov.