Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et mannlig skjelett ble funnet i ei grøft for fire år siden - saken er fortsatt et mysterium for politiet

Hvem er «Näsingemannen»?

NÄSINGEMANNEN: Skjelettet til denne mannen ble funnet 24. august i 2014 i Näsinge utenfor Strömstad. Ansiktet er rekonstruert av en rettsantropolog fra Liverpool. Foto: Face Lab / Liverpool John Moore University
NÄSINGEMANNEN: Skjelettet til denne mannen ble funnet 24. august i 2014 i Näsinge utenfor Strömstad. Ansiktet er rekonstruert av en rettsantropolog fra Liverpool. Foto: Face Lab / Liverpool John Moore University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For fire år siden gikk en da 24 år gammel kvinne tur med hunden sin og fant en hodeskalle på en åker i Näsinge i Strømstad.

Politiet ble tilkalt og et skjelett ble funnet i en dreneringsgrøft langs åkeren.

- Vi fant også klær, men vi vet ikke om de kan ha tilhørt personen, sier kriminalkommissær Sten-Rune Timmersjö til Expressen.

Mysterium

Det er snart fire år siden skjelettet ble funnet 24. august 2014, men saken er fortsatt et mysterium for politiet.

De vet ikke hvem han er, hvor han er fra, hvor lenge han lå i grøfta før han ble funnet, eller hvordan han døde.

Timmersjö, som leder avdelingen som etterforsker grov kriminalitet i Fyrbodal i Västra Götaland, sier til Expressen at de ikke har noen ny informasjon å komme med i saken, men sier at dette er nok en påminnelse om at de ønsker tips.

- Vi planlegger å ta opp denne saken med jevne mellomrom for å få folks oppmerksomhet slik at vi kan få inn nye tips i saken, sier han.

Rettsantropologen Caroline Wilkinson leder gruppa Face Lab ved John Moore-universitetet i Siden begynnelsen av 2000-tallet, har Wilkinson bistått politi over hele verden. Rundt 60 ansikter har hun laget for politiet. Vis mer

Rekonstruert ansikt

Noen måneder etter at skjelettet ble funnet, våren 2015, fikk rettsantropologen Caroline Wilkinson ved John Moore-universitetet i Liverpool oppdraget å rekonstruere ansiktet til mannen. Skjelettets DNA viste at det tilhørte en mann, og Wilkinson konstruerte ansiktet til mannen basert på hodeskallen.

To år etter at skjelettet ble funnet, fikk svensk politi bilde av mannen.

Mulig fra Øst-Europa

Politiet vet ikke hvor lenge mannen lå i grøfta før han ble funnet. Det kan være «alt fra noen måneder til noen år».

DNA-undersøkelser viser at han trolig er født i august 1972, ifølge Expressen.

Saken har fått mye oppmerksomhet og svenske medier har døpt ham «Näsingemannen».

Selv om politiet etterlyser informasjon, vet de noe. De mistenker at han kan være fra et «østlig land», skriver Expressen. Fyllingene i jekslene hans tyder på at han i ung alder fikk tannpleie hos en østeuropeisk tannlege.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, matcher ikke personbeskrivelsen noen savnetmeldinger, verken i Sverige eller hos Interpol. DNA-et hans fikk heller ingen treff i svenske eller internasjonale DNA-registre. Naboene, hvorav den nærmeste bor bare 80 meter unna funnstedet, hadde ikke sett eller hørt noe.

ÅKEREN: Det var her, i ei dreneringsgrøft ved siden av en åker i Näsinge, skjelettet til den uidentifiserte mannen ble funnet i 2014. Kriminalkomissær Sten-Rune Timmersjö leder etterforskningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ÅKEREN: Det var her, i ei dreneringsgrøft ved siden av en åker i Näsinge, skjelettet til den uidentifiserte mannen ble funnet i 2014. Kriminalkomissær Sten-Rune Timmersjö leder etterforskningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Få naboer

På spørsmål fra Expressen om hva politiet kunne ha gjort annerledes da mannen ble funnet for fire år siden, sier politiet at de kunne ha kommet i kontakt med flere folk over et større område.

- Men det bor ikke så mye folk i området der skjelettet ble funnet, som ble funnet midt i skogen, sier Timmersjö.

Politiet mistenker at noen kan ha utført noe kriminelt på mannen. For uansett hvor lett Näsingemannen var, er det vanskelig å tro at én mann alene har klart å dumpe ham i grøfta som ligger om lag 80 meter unna bilveien. Det styrker politiets antakelser om at det dreier seg om et drap – eller i det minste noe kriminelt, har Dagbladet skrevet tidligere.

Expressen skriver at politiet trekker linjene til en 12 år gammel sak fra samme område, bare noen mil unna. I 2006 ble en mann ble funnet død. Han kunne ikke identifiseres og ifølge politiet var han «definitivt drept». Han ble funnet ved Hogdals bygdegård og kroppen var svartbrent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!