- MARERITT: Magnus Jansson (46) fikk en rakett i øyet under nyttårsfeiringen 2010. Nå er han nesten blind på høyre øye. Foto: Curt Hjerstedt / Norges Blindeforbund
- MARERITT: Magnus Jansson (46) fikk en rakett i øyet under nyttårsfeiringen 2010. Nå er han nesten blind på høyre øye. Foto: Curt Hjerstedt / Norges BlindeforbundVis mer

«Et mareritt» etter at Magnus (47) fikk en nyttårsrakett i øyet

På nyttårsaften i fjor pådro 16 personer seg øyeskader etter uforsiktig bruk av raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tillegg ble 68 personer skadd.

- Ta på deg selv og barna vernebriller, råder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De har det travelt i romjula. Rådene skal ut til folket, i håp om færre skader i år. Forhåndsreglene bør være relativt enkle å forholde seg til, skal vi tro Hagehaugen.

God avstand - Når man skal skyte opp rakettene er det veldig viktig at man plasserer bakkebatteriene på en horisontal overflate, i god avstand fra der publikum står. Og så bør man fjerne seg raskt etter at lunta er tent, sier avdelingsleder Hagehaugen.  

Hun forteller at den vanligste feilen folk ofte gjør på nyttårsaften, er å gå tilbake for å tenne på en lunte som ikke tok fyr ved første forsøk.

Da kan det fort smelle, mener Hagehaugen.

- Dersom lunta ikke tente seg den første gangen, er det viktig at man venter i 20-30 minutter før man går tilbake for å tenne på på nytt eller å fjerne den, sier hun.

Ble skadd Magnus Jansson (47) er en av dem som har mistet synet på nyttårsaften. 31. desember 2010 hoppet han foran sønnen da han skjønte at han skulle bli truffet av raketten.

- Vi hadde en helt vanlig nyttårsfeiring, og tente på en batteridrevet rakett. Helt plutselig skei den, og noen ropte for å varsle oss. Da løp jeg fram mot sønnen min, som stod nærmere den enn meg — og det var da raketten traff meg i øyet, sier Jansson til Dagbladet.

Sønnen hadde på seg beskyttelsesbriller — men det hadde ikke Janssen. Hornhinna hans ble truffet. Han kaller tida etter nyttårsfeiringen et «mareritt», med legesjekker og kontroller.

Selv mener han at fyrverkeri bør forbys.

Vil forby - Det er ikke lov til å handle alkohol etter klokka åtte, men å stå dritings med raketter på nyttårsaften er helt greit. Det er helt opplagt at det bør endres, sier han til Dagbladet.

Også øyelege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus mener privatpersoner bør forbys å håndtere fyrverkeri.  

- Én av feilene er at privatpersoner har lov til å håndtere eksplosiver, og at det er lovlig i det hele tatt. Det er feil. Det er også feil at folk i beruset tilstand får lov til håndtere eksplosiver, og at folk står alt for nære når de ser på, sier han til Dagbladet.

Barn verst Aller verst synes Bull, som mottar opp mot 4 pasienter hver nyttårsfeiring på Haukeland Universitetssykehus, det er når barn er innblanda.

- Det er hundre prosent gutter, som får lov til å håndtere fyrverkeri — og hvor foreldre har kjøpt til dem. Eller så tar de i bruk brukt fyrverkeri, som de prøver å få fyr på igjen. Det er forferdelig trist, sier han.

Hvert år får han inn personer med småskader på hornhinnen, sotskader på slimhinnen og slagskader på øyet. - Det verste, bortsett fra når det skjer dødsulykker, er når det går hull på øyet, sier Bull.

Han mener folk har en tendens til å tro at skadene ikke vil ramme dem selv, og at de derfor tar større sjanser.

- Folk er tøffe, og tenker at det ikke vil ramme dem. Spesielt unge menn som ikke bruker beskyttelsesbriller. Hadde de gjort det, kunne alt vært bra.