Et mareritt for jenta

Med god støtte fra familie, lærer, venner og hjelp fra psykolog har den 13 år gamle jenta likevel klart å legge den vonde tida bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Opplevelsen var knalltøff for henne. Hun begynte å skulke skolen og isolerte seg. Hun våget ikke å fortelle om den vonde opplevelsen til sine foreldre, forteller advokat Kjersti Lunde til Dagbladet. Hun er bistandsadvokat for jenta fra Jæren.

13-åringen ble kledd naken og en 15-åring tok pornografiske bilder av henne mens andre jevnaldrende gutter så på. Bildene ble lagt ut på Internett, sammen med et ansiktsfoto av henne.

Elever slo alarm

Guttene er dømt til betinget fengsel av Jæren tingrett, og må betale erstatning til jenta. Guttene har ikke vist noen tegn til anger. Retten uttaler at de har handlet grovt krenkende og utnyttet naiviteten til et barn.

Overgrepet skjedde på nyttårsaften i fjor. Allerede første dag på skolen i det nye året ble jenta konfrontert med internettbildene. Den neste måneden ble knallhard for 13-åringen.

- Handlingen var krenkende i seg sjøl, så kom den voldsomme belastningen ved at bildene ble spredt i et lite og gjennomsiktig bygdemiljø, forteller advokat Lunde.

Det var medelever på skolen som så at saken holdt på å ødelegge jenta og slo alarm overfor sin klasseforstander. Da ble foreldrene koplet inn, og saken ble anmeldt. Bildene hadde da vært tilgjengelige for alle via Internett i en måned.

Advokat Kjersti Lunde er opptatt av at foreldre, lærere og andre voksne må være oppmerksomme på hvordan Internett kan misbrukes og påføre en uskyldig sjel sår for livet.

- Guttene holdt en tøff maske utad, men hva de tenker vet bare de sjøl. Nakenhet og sex møter ungdom over alt. Mange tiltrekkes nok av spenningen og vil leke seg med Internett og digitalkamera. Dommen gir heldigvis et klart signal om at slike handlinger er straffbare, sier advokat Kjersti Lunde.

Til rette

Jenta trives igjen i lokalmiljøet og finner seg til rette på skolen. Overgrepet var et mareritt, og advokat Lunde påpeker at ingen kan garantere at sjokkopplevelsen ikke innhenter henne igjen.

- Sjøl om bildene er fjernet fra Internett, kan andre ha lastet ned bildene og ennå sitte på dem. Selvsagt er det en belastning å leve med frykten for at bildene igjen vil dukke opp, sier advokat Kjersti Lunde.

TØFF TID: - 13-åringen begynte å skulke skolen og krøp inn i seg sjøl, det var ei grusom tid da bildene av henne lå ute på Internett, sier advokat Kjersti Lunde, som var bistandsadvokat for jenta fra Jæren.