Simones hjem invaderes av skjeggkre:

- Et mareritt

Da Simone Durup flyttet inn i ny leilighet startet problemene. - Det er skikkelig ekkelt, sier hun.

FUNNET LØSNING: Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring har fått et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

I flere år har det blitt registrert økende tilfeller av skjeggkre i norske hjem. Det vingeløse insektet lever bare innendørs og er derfor ikke mulig å finne ute i naturen.

Skjeggkreene ble først oppdaget i Norge i 2013. De første tilfellene ble registrert i Rogaland og i Hordaland, og spredde seg raskt utover landet. Skjeggkreene er ufarlige for mennesker og gjør minimale materielle skader på boligene, selv om de kan oppfattes som sjenerende og ubehagelige.

30 stykker om dagen

Men det er ikke bare i Norge at antall tilfeller av skjeggkre øker. Også i Danmark øker omfanget. Det har Simone Durup virkelig fått merke.

I sju måneder har hun måtte leve med skjeggkre.

- De kryper i senga mi, på kjøkkenbordet, i matvarene mine, på badet, i sofaen, på nattbordet. De kryper overalt, sier hun til danske BT.

INSEKT: Slik ser en skjeggkre ut. Foto: Lise Åserud / NTB
INSEKT: Slik ser en skjeggkre ut. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Det er spesielt ekkelt når jeg legger meg. Da kan jeg kjenne at de kryper på kroppen min mens jeg ligger i senga. Det er ikke noe hyggelig i det hele tatt, sier hun fortvilet til Dagbladet.

Durup flyttet inn i en ny leilighet i Hillerød øst i Danmark for sju måneder siden, men allerede da hun var på visning skal hun ha funnet noen insekter i leiligheten. Dansken tok det for gitt at det var sølvkre, og valgte å ikke gjøre noe med det.

Det skulle vise seg å bli en vurdering hun angrer på i dag.

- Jeg har hatt dager hvor jeg har slått i hjel opptil 30 stykker, forteller hun.

Durup tok kontakt med utleierfirmaet DEAS, men hun hevder de ikke ville gjøre noe før hun fortalte hvor mange hun hadde funnet. Hun kontaktet også en skadedyrbekjemper som kunne bekrefte at det var skjeggkre som var funnet i leiligheten.

SAMLA TROPP: Simone Durup samlet sammen all skjeggkreen hun fant. Foto: Privat
SAMLA TROPP: Simone Durup samlet sammen all skjeggkreen hun fant. Foto: Privat Vis mer

Klar beskjed

Beskjeden fra skadedyrbekjemperen var at hun bare kunne glemme å ta med seg noen ting som hadde stått i kjelleren. Da risikerte hun nemlig å ta med seg skjeggkre videre.

Etter en stund valgte hun likevel å flytte til en ny leilighet, men også der ble det etter hvert oppdaget skjeggkre.

Durup har en sønn på to år, og om kort tid blir hun mor til en til. Hun er alene mor og er av den grunn mye hjemme alene med sønnen.

- Det er et mareritt. Han er fortsatt liten, så han skjønner ikke at han ikke skal røre dem. Flere av lekene hans har vi måtte legge bort fordi de er fulle av skjeggkre.

Føler seg lurt

I tillegg til kampen mot skjeggkre, har Durup nå tatt opp kampen mot firmaet som står ansvarlig for utleie av leiligheten hun nå bor i.

Hun sier også at hun har hatt flere besøk av skadedyrkontrollen, men at problemet ikke har blitt løst. Hun har også måttet kaste flere møbler, deriblant en sofa til 30 000, klær og sengetøy.

Durup skal ha fått tilbud om en annen leilighet, men der var leieprisen høyere enn på den leiligheten hun allerede bodde i, sier hun.

Hun hevder utleierfirmaet forsikret henne om at leiligheten var fri for skjeggkre før hun flyttet inn.

- Jeg spurte dem om det var fritt for skjeggkre der, og det bekreftet de at det var.

Kort tid etterpå merket hun at det kom skjeggkre ut av vasken på kjøkkenet.

- Jeg føler meg lurt.

INSEKT: Simone fant opptil 30 skjeggkre i leiligheten sin. Foto: Privat
INSEKT: Simone fant opptil 30 skjeggkre i leiligheten sin. Foto: Privat Vis mer

Takket nei

Avdelingssjef i eiendomsforvalteren DEAS, Rasmus Brønniche Møller Nielsen, skriver i en e-post til BT at de har tilbudt henne en ny løsning.

- I dette spesifikke tilfellet har vi tilbudt leieboeren en ny og permanent utleierleilighet som er sjekket for skjeggkre. Det takket leietakeren nei til og valgte å flytte til en annen bolig, skriver Møller Nielsen i en e-post til BT.

Han mener beboerne selv må ta ansvar.

- Problemet kan være vanskelig å komme til bunns i, og det krever også en innsats fra beboeren. Her gir vi, i samråd med spesialister, en klar instruks. Det er viktig at beboerne er ekstra nøye med støvsuging og vasker klærne sine før de legger dem et sted som kan lukkes. skriver han videre til samme nettsted.

Dagbladet har vært i kontakt med DEAS som ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentarer utover det de har sagt til BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer