«ET MASSEMORD»

Britiske aviser sammenlikner terrorangrepet med Hitlers bombing av London under krigen. Ordfører Ken Livingstone kaller terroren for et massemord. Et angrep mot alle londonere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Britiske aviser forbanner i dag terrorangrepene mot London, og gjør det klart at den britiske kampviljen aldri skal knekkes.

I lederartikkelen sammenligner The Sun gårsdagens angrep med Hitlers bombing av London og IRAs gjentatte terrorhandlinger.

«Det som har skjedd er at denne nasjonen har blitt enda mer overbevist om at de som prøver å nedkjempe oss med vold aldri skal vinne», skriver The Suns lederskribent.

Selvmordsbomber

Avisen går langt i å antyde at en selvmordsbomber var ombord på bussen som ble bombet på Tavistock Square.

-  Jeg så på ham, og han så nervøs ut. Han fomlet hele tiden med noen ting han hadde i bagen, sier Richard (61) til The Sun om en av medpassasjerene på rute 30.

Dersom det blir bekreftet at det dreier seg om selvmordsbombe, er det første gang Storbritannia utsettes for angrep av denne typen.

The Times har overskriften «7/7» over forsiden sammen med et bilde av en overlevende som blir hjulpet ut av King\'s Cross Station.

BILDET AV TERROREN:  Alexander Chadwick tok dette bildet med mobilen inne i undergrunnsvogna da bomba sprang ved Kings Cross klokka 8.56 i går morges. Foto: SCANPIX/AP
BILDET AV TERROREN: Alexander Chadwick tok dette bildet med mobilen inne i undergrunnsvogna da bomba sprang ved Kings Cross klokka 8.56 i går morges. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Vanligvis er flere tusen mennesker på vei opp og ned Oxford Street en ettermiddag med langåpne butikker, men i dag er bare noen hundre mennesker i Londons største handlegate. Alle ser ut som det eneste de vil er å komme seg hjem eller bort.

Ekspresstoget fra Heathrow til Paddington er det eneste som går, og hver enkelt passasjer blir bedt om å identifisere bagasjen om bord på toget. På Paddington Station venter politi med bombehunder.

Tomhet

Undergrunnen, som daglig tar flere millioner mennesker inn og ut av byen står stille, og det ser ut som mange har fulgt rådet om å holde seg unna byen.

-  Vi visste at det ville skje før eller seinere. I dag føler jeg bare en tomhet. De som døde var bare vanlige folk, på vei til sin jobb, sier resepsjonist Ann på Hotel Howard Winchester bare 100 meter fra stasjonen. Bak henne snakker Tony Blair på fjernsynet.

-  Kampen mot terror skal vinnes, sier statsministeren.

Bare noen kvartaler lenger bort står restene av buss nummer 30. Politiet har avstengt området. En og annen turist slipper gjennom sperrebåndene på vei til sitt hotell.

-  Dette er et åsted for en kriminell handling. Nå må politiet gjøre sin jobb, sier en politikvinne.

Fortsatt kaos i London seint i går kveld: Turistene finner ikke hjem til hotellene. Bekymrede familiemedlemmer prøver å få kontakt med sine kjære.

Anti-terror-tiltak

På sykehusene jobber legene på spreng for å redde liv.

-  Dette var ikke et angrep mot de mektige og sterke. Dette var et angrep mot hardtarbeidende londonere, sier ordfører Livingstone.

 The Sun skriver at myndighetene bevilget to milliarder pund til anti-terror-tiltak, bare minutter etter den første eksplosjonen.

<B>BRITISKE AVISER I DAG:
<B>SELVMORDSBOMBER? Avisa The Sun siterer i dag flere vitner som sier de så en nervøs mann gå om bord på denne bussen rett før det smalt.