Et medmenneske

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • På årets siste dag løfter mediene fram en person som har betydd noe spesielt for menneskene han eller hun kom i forbindelse med i året som er gått. På den store verdensscenen ble det New Yorks borgermester, Rudy Giuliani. Tidsskriftet Time har kåret ham til årets navn for sin evne og vilje til å gi smerten et ansikt og trøsten ord etter terrorangrepene mot World Trade Center i New York 11. september. Han erobret en tom posisjon da situasjonen oppsto, og hevet seg til høyder som ingen ville ha forbundet med ham om hans embetsperiode hadde ebbet ut uten hendelsen 11. september. Nå går han inn i New Yorks historie som en av de store borgermesterne.
  • Her hjemme kårer Dagbladet og våre lesere sjøkaptein Arn e Rinnan til årets navn. Som borgermester Giuliani var også kaptein Rinnan på tampen av sin karriere og kunne etter sin siste tur ha gått i velfortjent pensjon uten mange linjer i lokalavisa. Men fordi han hørte nødsignalene fra et synkeferdig flyktningskip, og gjorde det han gjennom et langt yrkesliv på sjøen var opplært til å gjøre, ble han kjent gjennom alle verdens medier. Redningsdåden ble et ledd i et politisk spill, og takket være kaptein Rinnans nøkterne insistering på sjøens regler og æreskodeks, fikk han også rettet søkelyset mot den australske regjeringens kyniske politikk overfor mennesker på flukt i dagens verden.
  • Kaptein Rinnan nektet å underordne seg Australias krav, og ble på den måten et symbol som fungerte som et effektivt virkemiddel overfor en regjering som ønsket å utnytte situasjonen i kampen om makten. Det var som bærer av prinsippe r og fordi han avslørte inhumane holdninger, som ikke bare finnes blant australiere, men også i det norske samfunn, at han fikk heltestatus. Han gjorde jobben sin og viste godt sjømannskap, og demonstrerte for all verden at mennesker på flukt fra nød og død er lett bytte både for skruppelløse menneskesmuglere og populistiske politikere. Redningsdåden antydet også at rettstilstanden for båtflyktninger ikke er så klar som norske sjøfolk og norske myndigheter har trodd. Nå skal bestemmelsene gjennomgås og klargjøres, slik at man får utvetydige regler for hvordan medmennesker i havsnød skal behandles. Dette kan få konsekvenser også for oss nordmenn. Vi har så lett for å slutte oss til krav om at andre bør gjøre noe for verdens nødstedte, men vil helst ikke ta imot dem selv.
  • Det er det medmenneskelige engasjementet som belønnes gjennom navn som Rudy Giuliani o g Arne Rinnan. De representerte i en konkret situasjon verdier som trosser både terrorens ondskap, populismens kynisme og kommersens egoisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer