Et medmenneskes dagbok

Et unikt østerriksknorsk dokument er på vei ut i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SJELDEN har norsk litteratureksport vært så betydningsfull som i høst og vinter. Det skyldes imidlertid verken Jo Nesbø eller Karin Fossum, krimlokomotivene i utenlandssalget av norsk litteratur. Ei heller skyldes det de utmerkede bøkene til Lars Saabye Christensen, dét faktum at Oktober i fjor inngikk ti oversettelseskontrakter for Dag Solstads generasjonsdefinerende romaner (som nå foreligger på imponerende 22 språk) eller Åsne Seierstads internasjonale journalistsuksess. Årsaken er å finne mellom permene til den høyst uvanlige utgivelsen «Ruth Maiers dagbok. En jødisk flyktning i Norge», som Jan Erik Vold har redigert. Etter at Gyldendal lanserte boka i høst, har forlaget allerede solgt den til syv land. Ifølge Klassekampen er dagboka til den østerrikske jenta solgt til Sverige, Danmark, Estland, Tyskland, Nederland, England og Israel. Ikke bare er det uvanlig at en norsk sakprosatittel selges så raskt til så mange land – særlig det engelskspråklige markedet har vist seg vanskelig å komme inn på for norske bokutgivelser.

DET ER imidlertid ikke vanskelig å forstå at boka om Ruth Maier har internasjonal appell: Historien om den begavede attenåringen fra Wiens borgerskap som flyktet til Norge i 1939, og forlot landet med fangeskipet «Donau» 26. november tre år seinere, etter Oslos andre store jøderazzia, må framstå som like sterk og tragisk enten man bor i Norge, Estland eller Nederland. Ifølge Vold ble Ruth Maier slept ned trappen fra hospitset på St. Hanshaugen der hun bodde av to norske politimenn. En annen jente på hospitset skal ha tilbudt seg å ta vare på gullarmbåndet hennes – «til du kommer tilbake». Men Ruth Maiers svar tyder på at hun visste hva som lå foran henne: «Jeg kommer aldri tilbake».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer