Et menneskehav i dans og fyll

BERLIN (Dagbladet): Et mennesketog på 1,5 millioner danset seg oppover mot Brandenburger Tor i går ettermiddag. Ungdom fra hele Europa var samlet i Berlin til verdens største raveparty for å hylle livet, dans og musikk - og skapte verdens største trafikkaos og fyllefest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De brede paradegatene rundt parken Tiergarten og Brandenburger Tor var proppfulle av dansende menneskemengder fra tidlig ettermiddag til langt utpå kvelden i går. Utrolig nok var ikke flere enn 40 mennesker arrestert av det strenge tyske politiet, da paraden med musikktrailere etter sju timer i sneglefart nærmet seg Brandenburger Tor.

Tekno- og danseopptoget Love Parade ble arrangert første gang i 1989. Siden den gangen har arrangementet eksplodert i popularitet. I fjor kom 750000 ungdommer til Berlin og i går ettermiddag var anslaget 1,5 millioner gjester under årets parade.

- Love Parade er en hyllest til livet og kjærligheten. Vær snille mot hverandre og ha det moro og ikke tiss på gata, sa Dr. Motte, Love Parades store beskytter, før startskuddet gikk i går.

Det var ikke en eneste seng å oppdrive i byen fredag kveld, derfor valgte mange like godt å feste døgnet rundt. Tog- og t-banesystemet i Berlin hadde en midlertidig knekk i løpet av lørdagen og skapte et enormt trafikkaos inn til sentrum.

I god tysk alternativ ånd ble det selvfølgelig også arrangert en Hate Parade i protest mot kommersialisering av dansekulturen, som ble støttet av beskjedne 1500 dansende demonstranter.

Usofistikert

Berlins gater har vært fullstendig okkupert av festende og dansende mennesker hele helga. På hvert eneste gatehjørne selges det øl og sprit fra vogner og boder, og på alle åpne plasser i byens sentrum står DJ-er og spiller teknomusikk hele natta. De spiller ekte tysk harry-tekno fullspekket med kyniske musikalske momenter, som setter menneskemengden i eksaltert og hysterisk lykke.

- All makt til kjærlighet og dans, hyler Arnold Putta og Petra Donninger til Dagbladet gjennom musikken.

Som de fleste andre har de gitt seg fullstendig over til nattas fyll og et tilbud på 50 forskjellige kveldsarrangementer som arrangeres i tilknytning til paraden. De fleste festene holder det gående til seks om morgenen. Ikke overraskende er helgas hyllest til kjærlighet og dans påfallende fuktig og usofistikert. Tysk orden og renslighet er sparket ut av mengder med ravende mennesker og hauger av søppel og tomme ølbokser.

Mange med bart

Det var nesten rørende å se en så sammensatt mengde med dansende mennesker som vrikket seg gjennom den nesten fem kilometer lange ruten. De fleste Love Parade-deltakerne er fullstendig alminnelige og utrendy gjennomsnittsungdom fra Midt-Europa. Rockere, homser, bartegutter, noen pensjonister og jenter med hjemmesnekrete dansekostymer veiver med armene, blåser i fløyter og smiler oppriktig åpensinnet.

Imens gnir drosjesjåførene, restaurantene og småkremmerne seg i hendene. For alle øser hemningsløst av lommepengene etter hvert som alkohol og dop fyller blodet. Dumme hatter, juksetatoveringer og fjollete pynteeffekter går som varmt hvetebrød. Den lokale motstanden mot det årlige Love Parade er snudd. Nå jubler lokalavisene over høykonjunktur og økonomisk forgylling av Berlin.