STJERNESKUDD: Torsdag denne uka kan du se opptill 120 stjerneskudd i timen på nattehimmelen. Foto: Ali Jarekji / Reuters / Scanpix
STJERNESKUDD: Torsdag denne uka kan du se opptill 120 stjerneskudd i timen på nattehimmelen. Foto: Ali Jarekji / Reuters / ScanpixVis mer

Et merkelig, steinaktig objekt vil gi et spetakulært stjerneshow

- En av de flotteste meteorsvermene i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om du gleder deg til nyttårsrakettene, kan det hende du også vil like dette:

Allerede torsdag kveld denne uka vil nattehimmelen lyse opp, kanskje så mye som 120 ganger i timen.

Det er meteorsvermen Geminidene som fra torsdag av vil gi de mange stjerneskuddene på himmelen. Geminidemeteorer er lyssterke, middels hurtige og kommer i alle slags farger, og svermen kan sees fra hele landet.

Ifølge Pål Brekke, som er seniorrådgiver i Norsk Romsenter, vil man i år få to sjanser til å se noe som kan gi grunn til å ønske seg noe. For også fredag kveld vil stjerneskuddene være synlige for det blotte øye.

- Dette er en av de flotteste meteorsvermene i året, sier Brekke til Dagbladet.

120 i timen I år ventes størst aktivitet fra torsdag kveld 13. desember og utover natta fram mot fredag. I denne perioden antas aktiviteten å ligge rundt 60 meteorer i timen, kanskje høyere. Maksimal timerate kan komme opp i omkring 120, heter det på Himmelkalenderen.com.

- Maksimumsaktiviteten varer omtrent en dag, ikke bare en time eller to som hos enkelte andre svermer. Det er også gode sjanser for å se meteorer nå og da på nettene før og etter maksimumet, skriver astronom Jan- Erik Ovaldsen på nettstedet.

I motsetning til andre meteorsvermer er ikke opphavet til Geminidene en komet, men et merkelig, steinaktig objekt som er cirka fem kilometer i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide.

GODE FORHOLD: For å observere meteorer, bør du finne deg et sted med vidt utsyn til himmelen og som dessuten er et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket.  Foto: Gene Blevins / Reuters / Scanpix
GODE FORHOLD: For å observere meteorer, bør du finne deg et sted med vidt utsyn til himmelen og som dessuten er et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket. Foto: Gene Blevins / Reuters / Scanpix Vis mer

- Man tror det er en stein, eller en asteroide. Men det kan også være en utdødd komet som bare har steinkjernen igjen. I den er det fremdeles mange støvpartikler igjen, og det er disse som lager de fantastiske stjerneskuddene. Noen av dem har en fart på opptil 250 000 kilometer i timen. De lyser sterkt fordi de bremses kraftig når de treffer atsmosfæren, sier Brekke til Dagbladet.

- Gode forhold Støvpartiklene som lager stjerneskuddene er på størrelse med et sandkorn og veier rundt et gram eller mindre. Hvis partikkelen ikke brenner opp i atmosfæren, men faller ned på bakken, kalles den en meteoritt. Flere hundre tonn kosmisk materiale blir tilført jorda hver eneste dag, mesteparten er små støvkorn.

For å observere meteorer, bør du finne deg et sted med vidt utsyn til himmelen og som dessuten er et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket.

Ifølge Pål Brekke ligger forholdene godt til rette for å se stjerneskuddene denne uka.

- Siden det er nymåne nå er himmelen helt mørk. For de som befinner seg langt nord kan man være ekstra heldig med nordlys også. Også er det bare å håpe på at det blir klarvær i hele landet, sier Brekke.

TVILLINGEN: Meteorsvermer kalles opp etter det stjernebildet meteorene synes å stråle ut fra svermens såkalte radiant. Geminidene skyter ut fra Tvillingene (Gemini). Foto: Fra nettstedet Himmelkalenderen.com, laget med Stellarium
TVILLINGEN: Meteorsvermer kalles opp etter det stjernebildet meteorene synes å stråle ut fra svermens såkalte radiant. Geminidene skyter ut fra Tvillingene (Gemini). Foto: Fra nettstedet Himmelkalenderen.com, laget med Stellarium Vis mer