Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et mildt inngrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har verdens beste sykelønnsordning. Vi får full lønn fra første dag vi er borte fra jobben. Rent økonomisk kan det lønne seg å være sykemeldt. Blant annet sparer vi reiseutgiftene til og fra jobben. Alle andre land det er naturlig å sammenlikne oss med, har enten redusert lønn de første sykedagene, eller de har rett og slett innført karensdager. Det viser seg at sykefraværet går ned når slike ordninger innføres.
  • Hos oss har det hittil vært et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, som har slått ring om sykelønna. De andre partiene vil ha varierende utgaver av karensdager eller redusert utbetaling de første sykedagene. Nå er Senterpartiet på glid. Programkomiteen har sendt ut et debatthefte om temaet. Men heller ikke Arbeiderpartiet har vært fremmed for tanken om en endring. I regjeringen Harlem Brundtlands velferdsmelding ble det gjort klart at hvis sykefraværet ikke gikk ned, måtte det komme endringer i sykelønnsordningen.
  • Sykefraværet har ikke gått ned, selv om LO og NHO har hatt en kampanje gående i mange år. Bildet er riktignok ikke entydig. Når vi har full sysselsetting, slik vi har i dag, øker fraværet. Det kan forklares med at folk som vanligvis er mye syke, nå er ute i arbeidslivet. Dessuten viser det seg at miljøet på arbeidsplassene har mye å si for fraværet. På dette feltet kan det fortsatt gjøres mye, ikke minst i offentlig sektor, der sykefraværet er skremmende høyt i enkelte yrker.
  • I en tid da trygdeutgiftene automatisk øker med seks- sju milliarder hvert år, og gjør politikerne nesten handlingslammet på andre områder, er det ikke urimelig om også sykelønnsordningen blir satt på dagsordenen. Det bør i alle fall ikke være tabu å diskutere saken, slik LO gir inntrykk av. Det vil ikke være noe dramatisk inngrep i vanlige folks hverdag om vi for eksempel får utbetalt 90 prosent av lønna de to- tre første sykedagene. Det vil frigjøre midler som kan settes inn på andre felter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media