- Et mirakel at jeg lever

Erit Harnoi (31) har tårer i øynene og ser måpende ut i lufta. Hun har nettopp fått vite at noen forsøkte å skyte ned flyet hun satt i. Ved Erits side står mora og gråter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEN GURION FLYPLASS, TEL AVIV (Dagbladet.no): Erit Harnoi er først stille. Så pipler noen tårer fra øyekroken. Hun klarer ikke helt å forstå at noen har forsøkt å skyte ned passasjerflyet hun satt i for en time siden.

- Det er et mirakel at jeg lever. Jeg er gjenfødt, sier 31-åringen til Dagbladet.no.

Venner og familie er møtt opp for å ta imot Erit. De har vært våkne og vettskremte fra i sjutiden i dag tidlig. Da ringte telefonen med beskjed om at et terrorangrep pågår i Mombasa. Og at flyet som Erit Harnoi sitter i er beskutt av raketter.

- En forferdelig dag, gråter mor.

Skadd i selvmordsaksjon

Da Erit satte seg på flyet i Mombasa i dag tidlig, hørte hun en kraftig lyd. Men uten å vite hvor den kom fra. 31-åringen tenkte ikke mer over det, og først en liten time før flyet landet i Tel Aviv, fikk passasjerene vite at noen hadde forsøkt å beskyte flyet med raketter.

- Jeg har enda ikke helt forstått det. Jeg er gjenfødt. På ny. Dette er ikke første gang at noen har forsøkt å drepe meg. Jeg var på Moment café da en terrorist sprengte seg i lufta, sier den 31-årige reisemedarbeideren.

Hun holder mora i hånda. Og ser ned i bakken. Mora forteller at Erit ble kraftig skadd i selvmordsaksjonen på Moment café for åtte måneder siden. Da ble 11 drept og 54 skadd.

- Jeg er gjenfødt for andre gang. Denne gangen trodde jeg at jeg skulle på ferie et sted langt borte fra terroren her i Israel. Men så skjer det igjen. Ikke noe sted er trygt for oss, sier Erit, som jobber i reisebyrå i Israel.

- Hvis du spør meg om meg skal ut og fly igjen, så sier jeg nei. Nå vil jeg bare hjem, sier Erit.

Bombelyd

Noen meter bortenfor står Dvora (51), Ronni (16) og Michal (28) Berger og tripper. De er rødøyde etter timer med gråt og skrekk. Rundt åtte i dag tidlig ringte telefonen med beskjeden om at noen har skutt mot flyet som datteren og søsteren Gali (25) sitter i.

- Dette er bare helt forferdelig. Nå kan vi ikke være trygge noen sted lenger, sier mor Dvora mens hun kikker spent rundt for å se om datteren snart kommer.

25-årige Gali har vært på en ukes chartertur til Mombasa, hvor hun og et stort antall andre israelere bodde på hotellet Paradise Mombasa. Dette hotellet brukes ifølge moren bare av israelere, som titt og ofte ferierer her.

- En stund før flyet tok av, hørte vi en lyd som hørtes ut som en bombe. Deretter så jeg litt røyk, og kapteinen fortalte oss at de sjekker om noe er galt. Så hørte vi ikke noe mer, og flyet tok av, forteller Gali til Dagbladet.no.

Nervøse og stive

Først 40 minutter før flyet landet, fikk passasjerene vite at noen hadde forsøkt å skyte dem ned. Og at en bombe hadde gått i luften på hotellet de hadde bodd på.

- Jeg visste ikke noe om rakettene underveis, men jeg følte likevel at noen var galt. Flypersonalet så unormalt nervøse og stive ut. Jeg spurte en av dem om noe hadde skjedd, men fikk ikke noe svar, sier Gali.

Sjøl har hun hatt en ukes ferie på Mombasa. Den skulle brukes til å slappe av på et sted hvor 25-åringen ikke behøvde være redd for terroraksjoner.

- Dette er veldig leit. Jeg flyktet fra Israel for å slappe av. For å slippe terroren. Vi kan ikke fortsette å leve slik, sier Gali. Tenker litt og fortsetter.

- Jeg ble kjent med mange av de som jobbet på hotellet. Jeg håper inderlig at de fremdeles er i live, sier hun.

Om fem timer skal Gali så på et jobbintervju i Israel.

lfr@dagbladet.no

<B>SÅ RØYK:</B> Gali Berger (25) hørte et smell og trodde det var en bombe i flyet. Deretter så hun litt røyk. -Men flypersonalet sa at alt var greit. Først 40 minutter før vi landet fikk vi vite hva som skjedde. Dette er veldig leit, sier Gali Berger.
<B>ENDELIG HJEMME:</B> Gali Berger (25) gir søsteren Ronni en klem etter at hun landet i Tel Aviv i dag. Ved siden av henne er moren Dvora (51) og søsteren Michal. - Et mareritt. Jeg visste at min datter var på flyet, men jeg fryktet for livet hennes, sier moren Dvori.
<B>BESKUTT: </B>Erit Harnoi (31) satt i dette flyet som ble forsøkt skutt ned med raketter. Flyet, en Boeing 757, landet i Tel Aviv.