«Et mirakel må til»

Fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne erklæres død av amerikaner som faktisk har greid å framforhandle fred i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det blir ikke noe fred mellom israelerne og palestinerne med mindre et mirakel skjer, sier den amerikanske professoren ved University of Virginia William B. Quandt på en forelesning i regi av PRIO i ettermiddag. Midtøstenkjenneren var aktivt med i forhandlingene som førte til Camp David-avtalene og fredsavtalen mellom Egypt og Israel i 1978.

Dette er en av de få fredsavtalene i Midtøsten som faktisk har vist seg å tåle tidens tann.

I dag og i morgen er Quandt i Oslo for å fortelle hva som ikke gikk galt - og hva som gikk galt - i forhold til USAs rolle i den betente fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

Han har mest å si om det siste punktet.

Stopp og stengninger

Professoren har fulgt konflikten i over fire tiår. Aldri har situasjonen sett så mørk ut som nå, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg er pessimist, og mener situasjonen mellom israelerne og palestinerne aldri har vært verre. På 90-tallet var det sjanser til å løse konfliktene i området med forhandlinger. Nå synes alt låst, sier amerikaneren.

Quandt besøkte Israel og de palestinske områdene i januar i fjor, da Abu Mazen ble valgt til palestinernes leder. Yassir Arafat var nylig død, og flere palestinere øynet nytt håp for framtida. Midtøsteneksperten er mer skeptisk. Spesielt etter en dags kjøretur på det israelsk-okkuperte Vestbredden. Området, som etter internasjonale lover og regler skal være palestinsk, er fullt av ulovlige israelske bosetninger, sjekkposter og stengninger som hindrer palestinerne å reise rundt på eget land.

EN VARIG FREDSAVTALE: På dette historiske bildet trykker Egypts president Anwar Sadat hånda til Israels statsminister Menachem Begin (t.h), i september 1978. USAs president Jimmy Carter (midten) var aktiv i forhandlingene. Det var også den amerikanske professoren William B. Quandt, som nå er på Oslo-besøk. Foto: WHITE HOUSE/EPA
EN VARIG FREDSAVTALE: På dette historiske bildet trykker Egypts president Anwar Sadat hånda til Israels statsminister Menachem Begin (t.h), i september 1978. USAs president Jimmy Carter (midten) var aktiv i forhandlingene. Det var også den amerikanske professoren William B. Quandt, som nå er på Oslo-besøk. Foto: WHITE HOUSE/EPA Vis mer

- Da tenkte jeg at Sharon aldri vil fjerne de mange bosetningene. Og at Abu Mazen ikke vil akseptere annet enn det Arafat gjorde. Så når dagen er over, er situasjonen bare verre, sier Quandt.

Israelernes sterke mann, Ariel Sharon, ligger på sykehus i koma. Palestinerne valgte den islamistiske gruppa Hamas til å styre for seg.

- Bush støttet Sharon og isolerte Arafat. Men dette åpnet ikke veien for et moderat palestinsk alternativ. Målet var ikke å styrke Hamas, men ironisk nok gjorde Bush\' politikk akkurat det, sier Quandt.

Bush gir trøbbel

Amerikaneren har brukt mange av sine år til å forsøke å løse verdens kanskje mest fastlåste konflikt. Det har gått i bølgedaler. Men - siden George W. Bush kom til makta, har det bare gått en vei, ifølge Quant: Nedover.

- Irak-krigen og blankosjekken til Ariel Sharon slår veldig negativt ut. Og da Bush sa at «Sharon er en fredens mann», da kom vi i ordentlig trøbbel. Da falt USAs standing i Midtøsten til et bunnivå, sier Quandt.

Etter at det ble klart at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i Iran, var det ønske om demokrati i Midtøsten som ble president Bush og hans neokonservative menns nye mantra. Nettopp dette mantraet ga dårlig klang blant den muslimske befolkningen, hvor ønske om større frihet er enorm.

- Demokrati-mantraet ble sett på som hykleri. USA støtter autoritære regimer som i Saudi-Arabia. Samtidig nekter de å godkjenne det demokratisk valgte Hamas. Det ses som dobbeltmoralsk, sier Quandt.

Han nekter å gi opp håpet om en fred mellom israelerne og palestinerne. Men ser ingen snarlig løsning.

- Jeg har levd med denne konflikten lenge, og er lei av den. Israelerne og palestinerne er helt sikkert det samme. Men en ensidig israelsk tilbaketrekking er ikke løsningen. Den kan kanskje kjøpe israelerne litt tid, men den løser ikke de fundamentale problemene. Bomben vil kanskje ikke eksplodere i morgen, men om tre måneder. Om et år, sier Quandt.

Quandt om Oslo-avtalen

Da Quandt fikk høre om den pågående Oslo-prosessen på tidlig nittitall, ble han håpefull. Israelerne og amerikanerne hadde offisielt kjørt seg inn i en blindgate: De nektet å forhandle med PLO, den palestinske frigjøringsorganisasjonen.

- Oslo-avtalen oppnådde noe. Den fikk Israel og PLO til å forhandle direkte med hverandre. Det kunne ikke vi gjøre. Den største prestasjonen med Oslo var at Israel og palestinerne anerkjente hverandre som forhandlingsparter. Ikke selve avtalen, sier professoren.

<B>MISFORNØYD:</B> Den amerikanske Midtøsteneksperten og fredsforhandleren, William B. Quandt, er i Oslo for å snakke om hva som ikke gikk galt - og hva som gikk galt i Midtøsten. Han er svært pessimistisk når det gjelder umiddelbar framtid.
<B>TILSYNELATENDE FORNØYD:</B> USAs president George W. Bush høster kritikk fra medborgeren og professoren William B. Quandt. Her hilser Bush etter en av sine mange turer til Camp David.