Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et moderne kongehus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Så skal bryllupsklokkene i Nidarosdomen ringe for prinsesse Märtha og forfatteren Ari Behn. Gratulantene står i kø, og vi slutter oss gjerne til dem. Som Jens Stoltenberg sier i en kommentar: Det er alltid hyggelig når to mennesker bestemmer seg for å leve sammen. Denne enkle sannhet gjelder også for kongelige og for forfattere fra Moss. Ingen som så pressekonferansen med de to i går, kan tvile på at dette er et forhold lastet til ripa med glede, humor og gjensidig kjærlighet.
  • Forlovelsen er en ny bekreftelse på at det norske kongehuset moderniseres gjennom grensesprengende kjærlighet. Her går det en rett linje fra Harald og Sonja via Haakon og Mette-Marit og til de nyforlovede. Samtlige forhold har utløst protester fra konservative eller moralistiske krefter i det norske folk. Det er forestillingen om det kongelige som noe reint og opphøyd som er blitt utfordret: Sonjas borgerlige bakgrunn, alenemoren Mette-Marits «utagerende festing» og Ari Behns fartstid som bohem og kaféløve.
  • Som argumenter mot monarkiet er slik kritikk både ussel og ubrukelig. At Haakon og Märtha velger seg ektefeller med et annet livsløp enn det som forventes i kongeblå kretser, viser bare at de tar seg selv alvorlig som mennesker. Trolig er denne kritikkens virkning også mer kortvarig enn mange forestiller seg. Sonja ble nokså raskt tatt inn i varmen, kronprinsparets bryllup fikk meningsmålingene til å peke oppover, og dagens forlovelse vil ganske sikkert bli akseptert og forstått. Begivenheten er dessuten mer privat enn de foregående kongebryllupene. Rett nok er Märtha arveberettiget til tronen, men muligheten for at hun blir dronning, må ansees som ytterst teoretisk.
  • Forlovelsen mellom Märtha og Ari Behn nagler fast det som har utviklet seg til tradisjon: de kongeliges rett til fritt å velge ektefelle. Kritikerne hevder ofte at dette viser manglende respekt for monarkiet som institusjon, at prinsebarna har satt egne ønsker foran plikten. Men det kan like gjerne være hensynet til plikten og de offentlige oppgavene som har fått Haakon og Märtha til å følge hjertet. Man behøver ikke være prins eller prinsesse for å skjønne at livet i det kongelige gullburet bare kan utholdes eller utøves når kjærligheten står bi. Også kongelige trenger ei hand å holde i.
  • Forlovelsen innebærer at moderniseringen av kongehuset har passert et avgjørende stadium. I løpet av få år er institusjonen endret i dramatisk grad. Kong Olav satt alene på Slottet i 36 år med uslitelig pliktfølelse, men også med god distanse til virkeligheten utenfor vinduene i Drammensveien 1. Det er blitt tettere, mer åpent og mer alminnelig nå. Mette-Marit kjenner vilkårene som student og alenemor. Ari Behn er ikke bare forfatter, men har også vært lagerarbeider og barnehageassistent. Kongefamiliens kulturinteresse er i ferd med å skape et nytt tyngdepunkt i institusjonen.
  • Dette endrer ikke vårt prinsipielle standpunkt til monarkiet. Men synet på en arvebasert styreform hindrer oss heller ikke i å ønske de forlovede alt godt. Her må kjærligheten få gå foran det konstitusjonelle.
Hele Norges coronakart