Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et mulig fadermord

Beograd, fredag 25 september: Eks-president Ivan Stambolic hviler på en benk etter morgenens joggetur. En hvit varebil, et kjøretøy som ofte brukes av politiet i den serbiske hovedstaden, stanser. Når varebilen fortsetter, er Stambolic borte. Siden har ingen sett ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som hjalp Slobodan Milosevic på veien mot makten, kan ha blitt et nytt offer i bølgen av drap, attentater, arrestasjoner og trakassering av opposisjonelle foran valgene 24. september. Det spesielle med den siste forsvinningen, er at den rammer en person som tidligere sto Milosevic like nær som Cæsar gjorde til morderen Brutus.

Da Slobodan Milosevic i 1964 giftet seg med ungdomskjæresten Mira Markovic, var bestevennen Ivan Stambolic hans forlover. Stambolic - nevøen av Titos statsminister Petar Stambolic - ga i årene etter det ambisiøse paret en utpreget VIP-behandling. I det tidligere Jugoslavia sto initialene VIP for «veza i protekcija» - forbindelser og beskyttelse, en helt nødvendig forutsetning for å gjøre karriere i partiapparatet. De møttes på universitetet i Beograd, der Milosevic ledet kommunistpartiets ideologiske seksjon. Ivan ga Slobodan jobb i statsselskapet Tehnogas i 1968, han sto i bakgrunnen da Slobo ble sjef for Beobanka i 1978 og ordnet det i 1984 slik at Milosevic ble partisjef i Beograd.

De to mennene fulgte hverandre som skygger helt til den dramatiske partikongressen i september 1987, da Stambolic ble ofret som Serbias president og erstattet med Milosevic fordi han angivelig var for ettergivende i forhold til den uhyre spente situasjonen i Kosovo. Det hele var en ren palassrevolusjon, iscenesatt av Milosevic selv og hans kone. Seinere utviklet Stambolic seg til en av Milosevic's beskeste kritikere, ikke minst i forhold til den skamløse og hissende serbiske nasjonalismen som lå til grunn for maktovertakelsen. «Milosevic hadde aldri en eneste egen politisk idé. Angrepet mot meg var en ekteskapelig affære», har Stambolic sagt i ettertid, med tydelig adresse til den makten Mira Markovic har over sin mann.

I Beograd er det få som er i tvil om at forsvinningen er politisk motivert. «Det er bemerkelsesverdig at forsvinningen til en tidligere president i Serbia overhodet ikke er nevnt i statskontrollerte aviser, TV eller radio,» sier advokaten til Stambolic-familien, Nikola Barovic, til Dagbladet. «Dette er et klart budskap fra organiserte politiske sirkler», sier han. Barovic har liten tro på at Stambolics tidligere jobb som direktør fra den jugoslaviske utviklingsbanken, har noe med saken å gjøre. Han fikk sparken fra denne jobben i 1997. «Stambolic hadde innsikt i pengenes veier, men han var helt ute av politisk arbeid. Dette kan være regimets måte å gi beskjed om hva som vil skje med opposisjonens ledere», sier en politisk observatør i Beograd.

Mysteriet rundt Stambolic gjør det enda mer utenkelig at lokal-, parlaments- og presidentvalgene 24. september kan avvikles på fritt og rettferdig vis. «Det tror jeg virkelig ikke vil skje. Mest sannsynlig vil vi bli kastet ut i en ny, konstitusjonell krise. Bare det faktum at det avvikles føderale valg uten at republikken Montenegro og Kosovo-provinsen deltar, kaster naturligvis tvil over valget», sier advokat Barovic.

I mellomtida har opposisjonen fremdeles ikke klart å samle seg om en kandidat som kan utfordre Milosevic. Dersom de hadde klart å enes om Vojislav Kostunica fra opposisjonsalliansen DOS, kunne han ha reelle sjanser til å slå Milosevic. Kostunica får 42 prosent på de siste meningsmålingene, mens Milosevic ligger på 22 prosent. Den serbiske presidenten kan allerede ha begynt å planlegge et indre eksil: Dypt inne i skogene mot grensen til Romania bygger han et tilfluktssted i tilfelle makten glipper.

Og Brutus? Etter drapet på Cæsar dro han til det daværende Makedonia og tapte i slaget mot Octavian og Antonius ved Filippi. Deretter tok han sitt eget liv.