Et museum for folket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalmuseet for kunst er et lite skritt nærmere realiseringen. Torsdag ble idéskissene fra 236 arkitekter fra hele verden presentert for offentligheten. Nå skal juryen ta ut seks ideer som det skal arbeides videre med. Tegningene vitner om stor fantasirikdom, men representanter for juryen har gjort det klart at det fins ideer til en monumental og verdig bygning til å huse våre fremste kunstverker, både gamle og nye.

Mye tyder imidlertid på at arkitektene har opplevd tomta på Vestbanen som trang. Det ville derfor ha vært en fordel om de ansvarlige myndigheter allerede nå kunne enes om at den delen av Vestbane-området som er båndlagt for et kontorbygg for Utenriksdepartementet, blir frigitt for Nasjonalmuseet. UD bør vel egentlig ikke vokse seg ut over sine nåværende lokaler. Og om det skulle bli aktuelt med mer plass, er det jo muligheter i nabolaget når USAs ambassade flytter til Huseby.

Helt til det siste har sterke krefter arbeidet for å omgjøre beslutningen om å slå sammen kunstmuseene i Oslo. De vil at det nåværende Nasjonalgalleriet skal fortsette som nasjonalt galleri for 18- og 1900-tallskunsten. Sammenslåingen var utvilsomt en beslutning som var sterkt preget av tankeganger fra 1990-åra. Men prosessen har nå passert «the point of no return», og det beste man kan håpe på er at noen kreative personer kan finne en løsning som også inkluderer den gamle galleribygningen. Det framtidige Nasjonalmuseet for kunst blir på Vestbanen.

I fjor besøkte 10 millioner mennesker våre museer. Ifølge tallene fra Statistisk Sentralbyrå er museene blant de mest besøkte kulturtilbudene i landet. 43 prosent av befolkningen går årlig i museene. Det er et høyt tall også i europeisk sammenheng. Ikke minst ser det ut til at museene spiller en stadig viktigere rolle for Oslo som turistby. Det er derfor ingen grunn til å se på det løft som nå tas for Nasjonalmuseet som en investering for eliten, slik det er tendens til i visse politiske miljøer. Det som snart skal reise seg på Vestbanen er en institusjon for hele folket.