Hevder han er «pasient null»:

- Et mysterium

Amerikanske myndigheter spekulerer nå i om det første tilfellet av omikron-varianten ble påvist i USA.

FØRSTE TILFELLET?: New York Times hevder en amerikansk mann kan være den aller første omikron-pasienten i verden. Han skal ha blitt smittet på en konferanse på Manhattan i New York. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
FØRSTE TILFELLET?: New York Times hevder en amerikansk mann kan være den aller første omikron-pasienten i verden. Han skal ha blitt smittet på en konferanse på Manhattan i New York. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer
Publisert

Omikron-varianten påvises i stadig flere land, og her i Norge har det allerede blitt påvist flere smittetilfeller av virusvarianten som trolig er mer smittsom enn deltavarianten, men som per nå ikke synes å gi noe mer alvorlig sykdom.

29. november kunne Verdens helseorganisasjon (WHO) meddele i en pressemelding at de kategoriserte virusvariantens mutasjoner som svært bekymringsfulle.

- Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, het det i en uttalelse fra WHO.

Hevder å være pasient null

Flere land har i ettertid innført reiserestriksjoner fra Sør-Afrika, hvor det første utbruddet antas å ha forekommet. Nå hevdes det at varianten kan ha spredt seg i USA allerede før det første tilfellet ble påvist i Sør-Afrika.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

26. november endret USA sine reiserestriksjoner, og uka før, 19.-21. november var 53 000 mangafantaster samlet på et arrangement på Manhattan i New York.

I etterkant av arrangementet var det flere som hadde blitt syke, og i forrige uke ble testene analysert. De viste at 30 år gamle Peter McGinn var blitt smittet med omikron.

30-åringen deltok på diskusjonspaneler, snakket med folk om sin lidenskap for manga (japanske ordet for tegneserie, journ.anm.) og sang karaoke med venner om kvelden. Etter at han hadde fløyet hjem, fikk han beskjed om at en venn fra arrangementet hadde testet positivt på corona.

Etter noen dager begynte han å føle seg dårlig, og testet etter hvert positivt. 2. desember fikk han imidlertid beskjed om at det var omikron-varianten han var smittet av.

- Det er fortsatt et mysterium, sier han til New York Times.

Varslingstrøbbel

Etter den positive testen har amerikanske myndigheter nå problemer med å få informert alle deltakerne på arrangementet. Samme avis skriver at myndighetene nå har sendt ut et tusentalls e-poster til deltakere på arrangementet med den enkle beskjeden om at de må teste seg.

Amerikanske myndigheter mistenker nå at omikron har vært i landet lenger enn de først antok.

New York Times hevder at smittetilfellet kan ha vært det aller første i verden i og med at mannen muligens ble smittet på arrangementet i New York som fant sted før det første ti

FØRSTE OSLO-TILFELLE: En person har fått påvist den nye coronavarianten omikron. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

«Litt oppmuntrende»

- Det er for tidlig å gi noen definitive uttalelser, men så langt ser det ikke ut som varianten er så veldig alvorlig. Så langt er funnene «litt oppmuntrende», sa USAs smitteverntopp Anthony Fauci i et intervju med CNN søndag.

Han understreket at mer informasjon om varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke, fortsatt er nødvendig.

Det har blitt satt i gang laboratorietester i USA og flere andre land for å finne ut om mutasjonen er mer smittsom, mer motstandsdyktig mot immunitet og vaksiner, og om den gir mer alvorlig sykdom.

USA innførte i forrige uke reiserestriksjoner for innreisende fra flere sørlige land i Afrika. Fauci sier han håper tiltakene kan oppheves innen rimelig tid.

Også i Norge har det blitt innført inngripende tiltak. Senest tirsdag holdt Regjeringen pressekonferanse hvor de presenterte nye tiltak.

Fullstending oversikt over tiltakene finner du her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer