Hevder han er «pasient null»:

- Et mysterium

Amerikanske myndigheter spekulerer nå i om det første tilfellet av omikron-varianten ble påvist i USA.

FØRSTE TILFELLET?: New York Times hevder en amerikansk mann kan være den aller første omikron-pasienten i verden. Han skal ha blitt smittet på en konferanse på Manhattan i New York. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
FØRSTE TILFELLET?: New York Times hevder en amerikansk mann kan være den aller første omikron-pasienten i verden. Han skal ha blitt smittet på en konferanse på Manhattan i New York. Foto: REUTERS/Brendan McDermid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omikron-varianten påvises i stadig flere land, og her i Norge har det allerede blitt påvist flere smittetilfeller av virusvarianten som trolig er mer smittsom enn deltavarianten, men som per nå ikke synes å gi noe mer alvorlig sykdom.

29. november kunne Verdens helseorganisasjon (WHO) meddele i en pressemelding at de kategoriserte virusvariantens mutasjoner som svært bekymringsfulle.

- Omikron har et antall spike-mutasjoner som er uten sidestykke, hvorav noen er svært bekymringsfulle med tanke på deres potensielle innvirkning på pandemiens utvikling, het det i en uttalelse fra WHO.

Hevder å være pasient null

Flere land har i ettertid innført reiserestriksjoner fra Sør-Afrika, hvor det første utbruddet antas å ha forekommet. Nå hevdes det at varianten kan ha spredt seg i USA allerede før det første tilfellet ble påvist i Sør-Afrika.

26. november endret USA sine reiserestriksjoner, og uka før, 19.-21. november var 53 000 mangafantaster samlet på et arrangement på Manhattan i New York.

I etterkant av arrangementet var det flere som hadde blitt syke, og i forrige uke ble testene analysert. De viste at 30 år gamle Peter McGinn var blitt smittet med omikron.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.