- Et nederlag at en murer fra Oslo oppfordrer til å ikke ta fagutdanning

Raymond Johansen, partisekretær i AP, innrømmer at de ikke har gjort nok.

STRENGERE KRAV: Murer Eirik Kornmo (venstre) og partisekretær i AP Raymond Johansen er enige i at det må stilles strengere krav i byggebransjen. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
STRENGERE KRAV: Murer Eirik Kornmo (venstre) og partisekretær i AP Raymond Johansen er enige i at det må stilles strengere krav i byggebransjen. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Murer Eirik Kornmo sier i dagens papirutgave av Dagbladet at han mener utnyttelse av ufaglærte utlendinger i dyp nød ødelegger byggebransjen.

- Ungdom som vil ha en inntekt å leve av må ikke velge denne bransjen, sier Kornmo som har drevet eget murerfirma siden 1995.

- Et nederlag I dag møtte Kornmo partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen, for å diskutere hva som må til for å bedre situasjonen i byggebransjen.

- Kornmo beskriver en virkelighet som blir for lite diskutert. Det er et nederlag at en murer fra Oslo oppfordrer til å ikke ta fagutdanning. Da har vi ikke vært bra nok. Han har skoen på seg og vet hvor den trykker, sier Raymond Johansen om Kornmos frustrasjon.

Johansen sier at de vil styrke arbeidstilsynet og ønsker seg et organisert arbeidsliv, nettopp for å unngå sosial dumping.

Han mener at allmenngjøring av tariffavtaler er et viktig tiltak som regjeringen har innført, samtidig som han innrømmer at dagens ordninger ikke er gode nok.

- Når vi fortsatt ser tilstander som de Kornmo beskriver i bransjen, er ikke det nok med de tre tiltakspakkene mot sosial dumping som regjeringen har lagt fram. Jeg ønsker denne debatten veldig velkommen. Det er en lang vei å gå og mange utfordringer som ikke er løst, sier Johansen.

- Må stille strengere krav Kornmo foreslår et offentlig krav om fagbrev ved anbudsrunder, for dem skal som skal utføre for eksempel murerarbeid. Det er også Johansen åpen for.

- Vi må stille strengere krav, og det kan gjøres ved krav om fagbrev, men vi må se på detaljkonsekvensene først. Det er den retninga vi må gå i, men ting skjer ikke over natta, sier Johansen.

Johansen sier til Kornmo at mange som ikke er fagorganiserte og ufaglærte utgjør en kjempetrussel for byggebransjen, men han vil likevel ikke advare mot å ta fagutdanning. Johansen sluttet selv som håndverker i 1991, og forteller at de da snakket norsk på arbeidsplassen.

- Språkproblemer på arbeidsplassen utgjør en trussel mot den norske modellen, sier Johansen.

- Ikke håp for snarlig forbedring Johansen understreker at vi må sørge for at ungdommer velger ulike fag også i fremtiden.

- Vi vil ha et land med et variert næringsliv, og med faglært arbeidskraft. I dag ser vi mange trusler, blant annet fra sosial dumping. Vi ønsker ikke å se Kuwait-tilstander i Norge hvor vi på hele sektorer må kjøpe inn kompetansen utenfra fordi vi ikke har den selv, sier han.

Kornmo på sin side tror ikke på noen bedring i byggebransjen i nærmeste fremtid, etter å ha hørt hva partisekretær Raymond Johansen har å si.

- Jeg tror ikke det er håp for snarlig bedring. Byggebransjen er rasert, maleryrket er helt utradert og jeg ser at veldig mange som er 40-45 år bytter yrke fordi de er lei av lønnsnedgang og lite å gjøre, sier mureren.

- Har gjort lite eller ingenting Kornmo mener at partiene har stått på stedet hvil alt for lenge, og påpeker at utviklingen i byggebransjen ikke er noe som har skjedd over natta.

- Jeg mener at alle de politiske partiene har gjort lite eller ingenting. Denne utviklinga har skjedd over de siste femten årene, men mer eksplosivt de to-tre siste årene. Det er bekymringsfullt at politikerne ikke har bedre varslere nede på gulvet, sier han.

I et innlegg i Aftenposten i går gikk han hardt ut mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Når Halvorsen vil at flere skal ta fagbrev må jeg fortelle dem at de ikke vil få jobb.